Centenarul Unirii. Cazanciuc îi îndeamnă pe români să doneze pentru Catedrală

Fostul ministru al Justiţiei i-a îndemnat pe cetăţeni să doneze câte 2 euro pentru finalizarea catedralei naţionale, opinând că acesta este singurul obiectiv realist în anul celebrării centenarului marii Uniri.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

În contextul în care România a intrat în anul centenarului marii Uniri, senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru Celebrarea centenarului, a declarat că la nivel de proiect major, Catedrala naţională este singurul obiectiv realist în 2018, şi i-a îndemnat pe toţi cei convinşi de importanţa proiectului să doneze cel puţin 2 euro.

"Comisia are responsabilitatea de a da coerenţă demersurilor, în primul rând guvernamentale, pentru acest obiectiv major. Avem multe iniţiative la nivel public sau privat. Această comisie trebuie să aducă în jurul mesei pe toţi cei ce vor să fie parte a proiectului Centenar. Acest proiect nu este un sac în care statul pune un buget şi cineva vine să cheltuiască. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce putem face pentru acest proiect. Centenarul este despre trecut, prezent şi viitor (...) La nivel de proiect major, singurul obiectiv realist în acest an este Catedrala naţională", a declarat Cazanciuc pentru Agerpres.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, acest obiectiv nu e doar un proiect al bisericii, ci unul naţional şi trebuie realizat pentru a nu avea "o problemă de conştiinţă şi de istorie". În consecinţă, Cazanciuc i-a îndemnat pe români să doneze câte doi euro...

"Dacă nu o să avem grijă ca acest obiectiv să fie finalizat, cred că o să avem o problemă de conştiinţă şi de istorie până la urmă. Catedrala nu este proiectul patriarhului Daniel (...) Este proiectul lui Carol I. (...) Cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă putem face ceva pentru acest obiectiv naţional. Să facem o donaţie de 2 euro (...) Să nu lăsăm să treacă istoria pe lângă noi fără să facem nimic pentru ea", a adăugat Cazanciuc.

Reamintim că proiectul construirii Catedralei a aprins spiritele în societatea civilă. În timp ce parte dintre cetăţeni susţin proiectul, alţii critică faptul că acesta este foarte costisitor şi susţin că statul şi autorităţile locale, care au tot alocat bani acestui proiect deşi România are deja foarte multe biserici, ar trebui mai degrabă să direcţioneze fonduri către spitalele aflate în stare jalnică şi către şcoli.

Până acum catedrala a costat 40 de milioane de euro, sumă la care au contribuit atât Guvernul, cât şi alte administraţii centrale şi locale. Costul total al lucrărilor până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, potrivit estimărilor Patriarhiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne