Cele şapte păcate capitale ale Chinei comuniste

Detinut intr-o inchisoare.
Detinut intr-o inchisoare. (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)

Jurnalistul de investigaţie Liu Hu este în închisoare pentru punerea în circulaţie de "zvonuri defăimătoare". Avocatul acestuia, Zhou He, relatează că Liu, un reporter de la New Express Daily, a fost închis pe 30 septembrie cu acuzaţia de defăimare. Liu, reţinut de poliţia din Chongqing din august, este cea mai recentă victimă a noii legi anti–zvonuri, lege pe care a impus-o preşedintele Xi Jinping.

Campania de anti-zvonuri on-line a intrat oficial în vigoare în ultima lună şi a produs deja arestări legate de răspândirea de zvonuri şi bârfe pe reţea, în special pe platforma de microblogging Weibo.

Conform unui alt proaspăt document pus în circulaţie, există şapte idei "subversive" care ar ameninţa societatea chineză. Cel puţin asta crede Partidul Comunist Chinez şi liderul său, Xi Jinping, care a emis o notă secretă membrilor PCC - aşa numitul „Document No. 9” - şi care enumeră şapte pericole în acest sens. Care sunt ele? Primul este "democraţia constituţională", apoi „valorile universale” în domeniul drepturilor omului, independenţa mass-media şi participarea la societatea civilă, "liberalismul economic necontrolat" şi "critica nihilistă referitoare la trecutul PCC".

Pe data de 29 iulie, Liu l-a acuzat, prin platforma de microblogging Weibo, pe Ma Zhengqi, director adjunct al organului de reglementare din China, State Administration of Industry and Commerce, de achiziţii „murdare” când era un oficial în megalolopis-ul din Chongqing. Ma Zhengqi, a afirmat jurnalistul, a aprobat vânzarea unei companii de produse alimentare şi băuturi, cumpărată de doi oficiali, provocând pierderi statului de milioane de yuani în active. Compania a fost evaluată la la 27 de milioane de yuani (aproximativ 4,4 milioane de dolari), dar a fost vândută la mai puţin de o zecime din cifră.

Pentru avocatul Zhou, motivul de care este acuzat clientul său este o crimă legată de libertatea de exprimare, adăugând că guvernul ar trebui să-i mulţumească lui Liu pentru relatările sale specifice despre un număr mare de funcţionari corupţi.

Informaţiile obţinute de către jurnalist - a adăugat avocatul – sunt corecte, iar omul nu are nici un motiv să se îndoiască. Aceasta nu este o "diseminare deliberată de ştiri false. Prin urmare, nu este o crimă".

Contul lui Liu Hu pe microblog a fost anulat, în timp ce oficialii de la Chongqing - anunţă Reuters - nu sunt dispuşi să facă o declaraţie.