Cele mai mari organizaţii de jurnalişti din lume sesizează Consiliul Europei în legătură cu abuzurile din TVR


Doina Gradea (stanga), sefa TVR, chemata la audieri de catre Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor.
Doina Gradea (stanga), sefa TVR, chemata la audieri de catre Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor. (Screenshot)

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) au sesizat Consiliul Europei în legătură cu abuzurile din Televiziunea Română. Cele două organizaţii de jurnalişti, considerate a fi cele mai mari din lume, se arată îngrijorate de "o serie de nereguli grave din cadrul serviciului public de televiziune din România", anunţă un comunicat publicat marţi, pe site-ul FRJ MediaSind

În scrisoarea deschisă, FIJ şi FEJ au făcut referire inclusiv la ultimul abuz al administraţiei conduse de preşedintele-director general, Doina Gradea, care a adoptat o aşa-zisă „Procedură privind conduita etică” prin care angajaţii şi colaboratorii Societăţii Române de Televiziune -SRTV pot fi concediaţi pentru fapte protejate de Constituţia României, Legea avertizorului public, dar şi de Convenţiile OIM şi directivele europene din domeniul libertăţii de exprimare.

Potrivit sursei citate, observând situaţia de la televiziunea publică din România, FIJ şi FEJ împărtăşesc îngrijorările membrului afiliat din România - Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi au trimis o alertă către Platforma pentru Libertatea Media a Consiliului Europei cu privire la acest nou abuz, susţinând că "trebuie oprit orice proces de diminuare a drepturilor angajaţilor şi de consolidare a controlului asupra TVR”.

„În acest sens, am dori ca autorităţile române, inclusiv Preşedinţia şi Parlamentul, să facă tot posibilul pentru a rezolva conflictul în curs de desfăşurare din SRTV într-un mod transparent şi inclusiv şi pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor şi cele sindicale nu mai sunt ameninţate în România”, se arată în scrisoarea adresată la 15 iunie preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, Premierului României, Ludovic Orban, Preşedintelui Senatului, Robert Cazanciuc, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu, Preşedintelui Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, Lucian Romaşcanu, Preşedintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Sorinel Ştirbu.

Redăm în continuare scrisoarea deschisă:

Preşedintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis

Premierului României, dl. Ludovic Orban

Preşedintelui Senatului, dl. Robert Cazanciuc

Preşedintelui Camerei Deputaţilor, dl. Ion-Marcel Ciolacu

Preşedintelui Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, dl. Lucian Romaşcanu

Preşedintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, dl. Gigel Sorinel Ştirbu

Stimaţi Preşedinţi,

Vă rugăm să găsiţi în anexă scrisoarea referitoare la preocuparea FIJ-FEJ faţă de „Procedura privind conduita etică” a TVR.

FIJ şi FEJ sunt foarte preocupate cu privire la o serie de nereguli grave din cadrul serviciului public de televiziune din România. Vom raporta aceste ameninţări la Platforma pentru Protecţia Jurnaliştilor a Consiliului Europei.

Cu stimă,

Anthony Bellanger, secretar general al FIJ

Ricardo Gutierrez, secretar general al FEJ

12 iunie 2020,

Autorităţilor române

Scrisoare referitoare la „Procedura privind conduita etică” a TVR

Federaţiile Internaţională şi Europeană ale Jurnaliştilor (FIJ şi FEJ) au fost notificate de către filiala FAIR-mediasind în legătură cu gravele nereguli din cadrul serviciului public de televiziune din România, TVR. În mod special, federaţiile au fost informate că jurnaliştilor li s-a cerut să semneze un document intitulat „Procedura privind conduita etică”, calificat drept ilegal de către sindicatul jurnaliştilor.

Înţelegem că procedura conţine dispoziţii care încalcă o serie de reglementări interne, naţionale şi internaţionale, inclusiv Constituţia României şi Convenţiile OIM şi nu garantează drepturile şi libertatea de exprimare ale angajaţilor SRTV.

De asemenea, regretăm nerespectarea obligaţiilor conducerii TVR de a implica sindicatul şi reprezentanţii angajaţilor în elaborarea documentului cu deplină transparenţă. Împărtăşim îngrijorarea FAIR-mediasind că o astfel de procedură ar putea duce la facilitarea acţiunilor de concediere în cazul oricăror critici sau oricăror altor acţiuni dezagreate de către conducerea instituţiei.

Reiterăm importanţa garantării independenţei serviciului public media din România. Ambele federaţii consideră că un serviciu public media independent este acum mai important ca niciodată.

FIJ şi FEJ au urmărit situaţia de la televiziunea publică din România şi au trimis o alertă către Platforma pentru Libertatea Media a Consiliului Europei cu privire la acest nou demers. Trebuie oprit orice proces de diminuare a drepturilor angajaţilor şi de consolidare a controlului asupra TVR.

În acest sens, am dori ca autorităţile române, inclusiv Preşedinţia şi Parlamentul, să facă tot posibilul pentru a rezolva conflictul în curs de desfăşurare din SRTV într-un mod transparent şi incluziv şi pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor şi cele sindicale nu mai sunt ameninţate în România.

Vă mulţumim pentru atenţia acordată şi pentru că veţi da curs acestei scrisori şi semnăm, cu cea mai înaltă consideraţie.

Cu sinceritate,

Anthony Bellanger, secretar general al FIJ

Ricardo Gutierrez, secretar general al FEJ

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură