Cele mai frumoase sate din Transilvania

Satul Rîmetea
Satul Rîmetea (Facebook)

În Transilvania există aproximativ 300 de aşezări în care este atestată locuirea saşilor, alături de români, maghiari şi celelalte etnii. Ţinutul Transilvaniei este unul dintre locurile din România în care tradiţionalismul este considerat drept un stil de viaţă. Arhitectura medievală şi peisajul rural fac din Ardeal o provincie romantică.

Pe lângă faimoasele sate cu bisericile fortificate incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, specifice minorităţilor germane din zona Sibiului şi nord-vestul Transilvaniei, alte câteva popasuri merită atenţia călătorilor în trecerea lor prin judeţele Braşov, Alba, Mureş sau Cluj, unde puteţi redescoperi viaţa la sat sau lua contact cu stilul de viaţă încă simplu al localnicilor.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Rîmetea, Alba - foto 1

Este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din ţara noastră, având parte de o mulţime de atracţii, atât naturale, cât şi antropice. Ruinele unei cetăţi medievale, singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare în secolul al XIII-lea, pot fi încă observate pe “Piatra Secuiului”, iar o altă cetate, situată la 3 km de sat, poate fi vizitată după o ascensiune pe lângă o stâncă destul de greu atacabilă. Cetatea Trăscăului a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, fiind abandonată după anul 1703.

Satul este însă renumit pentru casele sale albe, cu puternice influenţe secuieşti şi nemţeşti. Cea mai veche casă din sat, a unui miner, a fost construită tocmai în anul 1668. Casa a fost renovată după anul 2004. De altfel, din anul 1996, peste 130 de proprietare de edificii au primit finanţare (parţială) şi consultanţă pentru renovarea caselor tradiţionale, în scopul păstrării aspectului acestora. Programul s-a dovedit a fi unul de mare succes, multe dintre aceste edificii devenind acum pensiuni agroturistice. Cea mai veche moară funcţională din regiune, veche de peste două secole, poate fi vizitată în Rîmetea. Tot aici găsim şi celebrele morminte de familie săpate în stâncă, unice în România.

Localitatea poate servi ca punct de pornire pe traseul din Cheile Vălişoarei, în care se găsesc 27 de peşteri, cea mai lungă fiind de 134 de metri. În apropiere se află şi Cheile Plaiului şi Cheile Silosului. Pasionaţii de zbor cu parapanta vor găsi la Rîmetea condiţii perfecte pentru practicarea acestui sport.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Biertan, Sibiu - foto 2

Este o comună cu o istorie fascinantă, care găzduieşte un superb complex arhitectonic medieval, alcătuit dintr-o biserică ridicată în stil gotic târziu, între anii 1490 şi 1520, şi o centură de fortificaţii.

În 1397, Biertan este atestat ca “oppidum” (cetate) iar în 1402 începe construirea bisericii fortificate. Cu timpul, Biertan a obţinut dreptul de a organiza un târg săptămânal în zilele de sâmbătă, astfel că zona a început să cunoască o mare dezvoltare economică.

Din 1572 până în 1856, Biertan a fost sediul epsicopatului săsesc, aici construindu-se una dintre cele mai importante cetăţi din Transilvania, în jurul bisericii fortificate.

Cetatea Biertan a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1993. Astăzi cetatea este într-un amplu proces de reabilitare, o mare parte a ansamblului fiind deja restaurat cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

Localitatea Biertan, atestată încă din 1283, cuprinde cetatea ţărănească aflată pe o colină în centrul satului, cu 3 incinte, 6 turnuri, 3 bastioane de apărare şi o biserică în stil gotic târziu. Satul impresionează prin organizarea sa urbanistică, cu şirurile de case dispuse în jurul unei pieţe centrale, dar şi prin pitorescul zonei, unde domină liniştea, într-un sat ce pare pierdut între văile şi colinele din podişul Transilvaniei.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Cârţişoara, Sibiu - foto 3

Este o localitate superbă aflată la poalele munţilor Făgăraş, punct de pornire pe Transfăgărăşan. Găsim aici o mulţime de case tradiţionale, dar şi câteva pensiuni extrem de bine pregătite pentru primirea turiştilor.

Este localitatea natală a unui român celebru, faimosul ţăran autodidact Badea Cârţan. Acest ţăran a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind clandestin cărţi româneşti în satele din această regiune. E renumit pentru că a călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian. În 1877, s-a înrolat, voluntar, în armată, pentru a lupta în războiul de independenţă.

Muzeul sătesc amenajat în anul 1968 are şi o cameră destinată lui Badea Cârţan. Muzeul, pe lângă cărţile şi fotografiile rămase de la Badea Cârţan, prezintă o gospodărie ţărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea cu mobilier specific zonei şi perioadei, o colecţie de icoane, fotografii vechi cu portul popular, lăzi de zestre şi ceramică lucrată de meşteri olari din comună. Se mai pot vizita şi două biserici ortodoxe construite în 1806 şi 1818.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Preluca Nouă, Maramureş - foto 4

Preluca Nouă are peste 100 de case şi 15 cimitire. Aici găsiţi case vechi, din pământ, cu acoperiş din paie. Este faimos şi datorită produselor tradiţionale din brânză care se fac aici, ca pe vremea bunicilor. Dacă ajungeţi în Preluca Nouă şi nu intraţi în casa omului care vă invită, se supără.

Pentru cei care nu ştiu, satul Preluca Nouă a fost ales unul din cele mai frumoase sate din România de către Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România” în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR. Deşi potenţialul turistic este foarte mare, în acest sat există o singură pensiune autorizată.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Breb, Maramureş - foto 5

Satul Breb din Maramureş nu mai are nevoie de nicio prezentare. El face parte din cele mai frumoase sate din Transilvania şi a devenit faimos odată cu vizita pe care prinţul Charles al Marii Britanii a făcut-o în zonă. Satul este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. La 20 martie 1360 este menţionat sub numele de Villa Olahalis sau Hodpataka, care s-ar traduce prin „satul pârâului cu brebi”, breb însemnând castor. Punctele forte ale satului Breb sunt păstrarea tradiţiilor, a portului popular şi a arhitecturii tradiţionale.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Viscri, Braşov - foto 6

Vedeta rămâne desigur satul Viscri care a beneficiat şi de promovarea Prinţului Charles.

Satul este, de asemenea, inclus în categoria aşezărilor ţărăneşti cu biserici fortificate, de pe lista monumentelor UNESCO, având Biserica Fortificată în centrul obiectivelor turistice. Aceasta datează încă din anul 1225, fiind una dintre cele mai vechi biserici, ce prezintă o incintă fortificată cu formă neregulată. Adesea, în apropierea intrării au loc diverse serbări cu dansuri sau cântece tradiţionale săseşti, dar şi un loc de întâlnire al saşilor încă rămaşi în sat. Numeroase gospodării pun la dispoziţia trecătorilor produse alimentare tradiţionale, precum siropuri, dulceţuri, miere sau alte obiecte de suvenir făcute personal; alte activităţi, precum ture cu bicicleta, cursuri de gătit tradiţionale sau ateliere de olărit, stau oricând la dispoziţia turiştilor ce aleg satul ca destinaţie de weekend.

A devenit cunoscut în lume după ce prinţul Charles a cumpărat aici o casă şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania. Este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Şirnea, Braşov - foto 7

Amplasat la poalele munţilor Pădurea Craiului, satul Şirnea e un sat de poveste. În anul 1960 a fost declarat primul sat turistic din România, iar acolo are loc, an de an, toamna, Focul lui Sumedru (ocrotitorul recoltelor şi oierilor).

Obiective turistice din zonă sunt: Parcul Naţional Piatra Craiului, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioara, Peştera cu lilieci din satul Peştera, Barajul Pecineagu şi Lacul Vidraru.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Satul Sâmbăta de Sus, Braşov - foto 8

Este o comună specială pentru arhitectura autentică românească, deoarece aici găsim două importante edificii ridicate în stil brâncovenesc. O biserică de zid a fost ridicată între 1696 şi 1707, de Constantin Brâncoveanu. Biserica avea să fie distrusă în 1785. Însă, în 1926, a început restaurarea bisericii, Regele Mihai I fiind socotit al doilea ctitor al lăcaşului. Interesant este că, în primii ani ai comunismului, portretul regelui Mihai I, de la intrarea în biserică, a fost acoperit cu var.

Un alt obiectiv extrem de interesant este Castelul Brâncoveanu, ctitorit de nepoţii domnitorului şi restaurat în anul 2010.

Într-o localitate din apropiere, Sâmbăta de Jos, poate fi vizitată şi o imensă herghelie de lipiţani. În schimbul biletului de intrare, turiştii pot vizita sute de cai, ale căror poveşti sunt istorisite de un ghid.

Cele mai frumoase sate din Transilvania. Comuna Ţaga, judeţul Cluj - foto 9

Comuna este renumită pentru lacurile sale (zona protejată mixtă Ţaga-Geaca) şi pentru castelul Wass, o clădire renovată în anul 1800 de proprietarul Samuel Wass şi soţia acestuia. Există însă şi părţi ale clădirii care dăinuie tocmai din Evul Mediu, atunci când a fost ridicat castelul: pivniţele.

Ţaga este o zonă ideală pentru agrement şi drumeţii, un ţinut cu lacuri întinse: Lacurile Ţaga Mare, Ţaga Mică, Nasal şi Lacul Sântejude-Vale.

Muzeul de istorie şi arheologie Ţaga şi Castelul Wass în stil baric transilvănean formează un ansamblu declarat monument istoric şi de arhitectură, fiind alte două obiective turistice importante ale comunei.

La Ţaga regăsim împletirea armonioasă a convieţuirii omului cu natura. Dovada este vechimea aşezării, aici găsindu-se o veche aşezare dacică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.