Cele mai fascinante palate: Palatul Schonbrunn din Viena, Austria

Cunoscut ca Versailles-ul Vienei, Palatul Schonbrunn este printre cele mai importante edificii istorice şi culturale din Austria, dar şi una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului Viena.
Palatul Schonbrunn din Viena
Palatul Schonbrunn din Viena (pixabay)

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palate fascinante din lume: Palatul Schonbrunn din Viena

Cunoscut ca Versailles-ul Vienei, Palatul Schonbrunn se numără printre cele mai importante edificii istorice şi culturale din Austria, şi este o principală atracţie turistică a oraşului Viena.

Marele şi somptuosul edificiu, transformat într-unul dintre cele mai minunate palate din lume, este declarat monument naţional, iar din 1996, întregul complex ce este compus din castel, parc, alte construcţii, fântâni şi statuete şi grădina zoologică, se află pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO.

Istoria Palatului începe în Evul Mediu

La începutul secolului al XIV-lea, complexul era denumit „Katterburg” şi aparţinea domeniilor feudale ale abaţiei Klosterneuburg, iar în anul 1569, devine proprietatea Habsburgilor, unde au locuit diferiţi împăraţi şi împărătese.

Denumirea de Schonbrunn, care înseamnă „fântâna frumoasă”, apare pentru prima oară în documente în 1642. Mult mai târziu, în anul 1830, aici s-a născut Franz Joseph, care a fost împăratul Austriei în perioada 1848-1916 şi s-a căsătorit cu frumoasa Sissi. El a murit tot în acest palat, care a devenit apoi proprietatea noii Republici Austria.

La intrarea în Palat se poate închiria o cască prin care veţi primi explicaţii chiar în limba română, pe tot parcursul turului ce durează 3 ore. Este impresionant să vezi şi să simţi atmosfera epocilor trecute care au fost foarte bine conservate.

Palatul are 1.441 de încăperi, dintre care se pot vizita doar 45. Mobilierul şi decoraţiunile interioare în stil rococo sunt completate de candelabre de cristal de Boemia şi de sobe de porţelan.

Fiecare cameră are propria ei poveste şi istorie

Încăperile de locuit şi cele de lucru ale împăratului Franz Joseph sunt foarte simple, în contrast cu luxoasele camere de protocol şi cele destinate musafirilor. Multe dintre camerele palatului reprezintă adevărate opere de artă, cum ar fi Camera Millionen, cu lambriuri din lemn de trandafir şi decorată cu miniaturi valoroase aduse din India şi Persia. Datorită eleganţei şi rafinamentului, această cameră este considerată cea mai frumoasă încăpere în stil rococo din toate timpurile.

Parcurgând Sala Oglizilor, alfăm că aici a concertat Mozart la vârsta de 6 ani, dobândind statutul de copil-minune al muzicii austriece. Somptuozitatea şi frumuseţea oglinzilor face ca această grandioasă încăpere să strălucească în unduiri diafane de nedescris datorită cascadelor de lumină reflectate de aceste minunate oglinzi.

De asemenea, poate fi admirată faimoasa cameră Vieux-Lacque, unde Napoleon a ţinut conferinţe după ce a cucerit Viena. Lucrurile şi obiectele aranjate cu gust ne transportă în vremurile agitate prin care a trecut Viena.

Nu trebuie uitat nici celebrul Cabinet Chinezesc, o încăpere cu totul aparte, cu o structură rotundă, care frapează fiind decorată în întregime cu un albastru clar şi cald. Aici împărăteasa Maria-Tereza îşi ţinea întâlnirile secrete cu prinţul Kaunitz, cancelarul de stat.

Palatul în sine, prin tot ce prezintă, este fastuos, minunat şi în acelaşi timp elegant, plin de artă şi culori, ceea ce i-a adus recunoaşterea internaţională.

Rămân de vizitat grădinile imperiale, labirintul, terasa de vară Gloriette, fântânile şi Grădina Zoologică.

Grădina Privată, cunoscută ca grădina prinţului Rudolf, se găseşte în partea de est a palatului şi a primit acest nume în 1870 deoarece apartamentele de aici erau destinate prinţului. Fiind ferită de vânturi, pe timpul verii grădina găzduieşte expoziţii de lămâi.

Grădina cu sculpturi aflată între Palat şi Fântâna Soarelui este numită Marele Parter şi este diferită de Grădina Franceză ce a fost planificată de către Jean Trehet, un discipol al lui André Le Notre, în 1695.

Palatul şi grădinile ilustrează gusturile, interesele şi apiraţiile monarhilor din familia Habsburgilor. Anual, Palatul este vizitat de peste 1,3 milioane de turişti din toată lumea ce vin să se delecteze în acest ansamblu ce evocă prestigiul şi rafinamentul artistic al fostei reşedinţe imperiale.