Cele mai bune luni ale anului pentru drumeţii montane

Cele mai bune luni ale anului pentru drumeţii montane
Cele mai bune luni ale anului pentru drumeţii montane (Facebook)

Lunile de primăvară, sfârşitul verii şi primele luni de toamnă sunt adesea dedicate de foarte multe persoane muntelui. Pentru că în lunile de vară, mulţi aleg marea, sau destinaţii mai exotice, fiind şi perioada concediilor şi a vacanţelor mai lungi. Dar nu întotdeauna aceste luni sunt cele mai potrivite traseelor montane.

Trebuie înţeles că una este o plimbare prin pădure, alta este o drumeţie în chei şi cu totul altceva un traseu de munte. Avem în mare două tipuri de munţi, fără să catalogăm prea în detaliu şi cu referire strictă la România - munţii cu altitudini de până în 1500 m şi avem munţii de peste 2500 m care trebuie trataţi foarte diferit.

Cele mai bune luni ale anului pentru drumeţii montane. Vara

Vara este anotimpul potrivit pentru drumeţii montane, mai ales că putem alege să luăm cortul în spinare şi să campăm în inima munţilor. Iulie şi august sunt lunile ideale. Un avantaj ar mai fi ca toate traseele montane sunt deschise, chiar şi cele de pe Transfăgărăşan. În plus, scăpăm de canicula din oraşe.

Tot ce trebuie să facem înainte de a pleca la munte, este să vă interesaţi din timp de prognoza meteo (nu este recomandată urcarea pe munte, atunci când plouă), iar pentru a preîntâmpina accidentele, este indicat să alegeţi doar traseele marcate, fără zone abrupte ori dificil de urcat şi să fiţi echipaţi corespunzător.

Bocancii sunt cea mai importantă piesă a echipamentului pentru munte. Protejează picioarele şi mai ales gleznele. Restul se poate împrumuta sau cumpăra, în funcţie de cât de des vreţi să colindaţi munţii - rucsacul, cortul, sacul de dormit, izoprenul, lampa de gătit (în lipsă merge şi un foc bun, de tabără). Ce mai aveţi nevoie: toporişcă, briceag, frânghie, hartă (busola este preferabilă, dar opţională), măcar un telefon mobil încărcat (nu atât pentru a afla ce mai fac cei de acasă cât pentru urgenţe), schimburi, mâncare şi rezerve de apă. Dacă traseul este mai scurt de o zi sau v-aţi propus să petreceţi noaptea la o cabană, nu are sens să va căraţi cortul. Dar sacul de dormit nu strică niciodată. Se poate întâmpla ca la cabană să fie ocupate toate locurile şi să vi se ofere un colţ de podea.

Reţineţi, la munte noaptea este frig, aşa că să aveţi haine de schimb groase. Chiar şi pentru un traseu de o zi, nu strică să aveţi un tricou în plus, un hanorac, un fâş pe ploaie, o şosetă mai groasă. Este bine să aveţi şi o pereche de pantofi de schimb.

Dacă sunteţi începători în drumeţii montane, sunt zeci de site-uri cu sfaturi utile şi despre echipament, cât şi despre trasee mai uşoare de abordat la început.

Cele mai bune luni ale anului pentru drumeţii montane. Iarna

Iarna la munte, mai ales dacă a nins mult, dezvăluie peisaje de basm. Din păcate insă multe trasee montane se închid, având un grad de periculozitate ridicat, riscul de avalanşă sau alunecare fiind categoric prea mare. Insă există multe trasee care pot fi abordate iarna de către turişti dacă vremea ţine cu ei.

Înainte de a pleca iarna într-o drumeţie montană este imperios necesară verificarea vremii şi a buletinului nivologic, iar dacă vremea se anunţă nefavorabilă (ceaţă, vânt puternic, viscol, risc crescut de avalanşă), să se amâne ieşirea pentru altă dată. Apoi importanţa dată echipamentului creşte: bocanci - cel puţin o pereche serioasă bine impermeabilizată că iarna nu-i ca vara şi iarna este zăpadă; parazăpezi - ca să nu va intre zapada în bocanci; pantaloni impermeabili; sub pantaloni - polar, izmene, ştrampi, colanţi, pantaloni de trening de bumbac orice ţine de cald; mai multe perechi de ciorapi şi mănuşi, căciuli – de preferat cagule; geacă groasă, impermeabilă şi antivânt; băţ de schi să va ajute la urcare, termos, hartă, busolă. Pe lângă echipamentul adecvat, trebuie să aveţi la dvs. alimente mai grase şi foarte dulci, băuturi calde şi bine îndulcite. De asemenea, indiferent de perioada aleasă pentru traseu, trebuie să aveţi o trusă medicală pentru urgenţe şi un telefon mobil încărcat, cu numărul celor de la salvamont salvat, ca să puteţi cere ajutor în caz de accidentare sau dacă vă rătăciţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură