Cel puţin nouă morţi în Haiti, după o săptămână de proteste violente

Proteste în Haiti, miercuri 13 februarie 2019
Proteste în Haiti, miercuri 13 februarie 2019 (captură video France24)

Haiti a intrat într-o spirală de haos şi violenţă. După o săptămână de proteste violente împotriva preşedintelui acestei ţări din Caraibe, Jovenel Moïse, cel puţin nouă persoane au fost ucise în ciocnirile dintre manifestanţi şi agenţi ai forţelor de securitate.

Demonstraţiile au fost convocate de Sectorul Democrat şi Popular, un fel de grupare a partidelor de opoziţie şi a grupurilor populare, care solicită demisia preşedintelui Jovenel Moïse, după ce a stat la putere timp de doi ani. Aceste grupări de opoziţie au refuzat să vorbească cu Moïse după ce preşedinţia a oferit începutul unei runde de discuţii, şi au intensificat protestele împotriva Executivului.

Situaţia economică din Haiti este critică

Această ţară cu 10 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din regiune, cu o rată de creştere de 1,4%. Economia ţării a fost grav afectată de dezastre naturale în ultimii ani, cu cutremurul din 2010 şi uraganul Matthew din 2016, ambele provocând mii de decese.

Un alt motiv care a provocat protestele a fost publicarea unui raport prin care s-ar dovedi presupuse nereguli în programul Petrocaribe, prin care Venezuela aprovizionează cu petrol la preţuri mici în schimbul sprijinului politic. Un audit prezentat săptămâna trecută la Curtea de Conturi semnalează 15 înalţi funcţionari ai guvernului din Haiti şi o companie condusă de Moïse însuşi, în 2017, implicaţi în acest caz.

Ciocnirile violente au paralizat capitala Port-au-Prince, fiind închise şcoli, bănci, benzinării şi magazine de teama eventualelor infracţiuni, care au crescut datorită haosului şi fărădelegilor de pe străzi.

Diplomaţia ia măsuri preventive

În faţa acestei situaţii, mai multe ţări au luat măsuri preventive. Statele Unite ale Americii şi-au retras personalul diplomatic "non-de urgenţă" şi au recomandat cetăţenilor săi să nu călătorească în Haiti. La rândul său Canada şi-a închis Ambasada din capitală şi a ordonat repatrierea cetăţenilor săi aflaţi în ţara caraibă.

Mai multe informaţii: En Haïti, la contestation ne s'essouffle pas face au silence de Jovenel Moïse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe