Cel puţin 9 soldaţi ucraineni ucişi în estul Ucrainei

Armata ucraineană a declarat că nouă soldaţi au murit în ciocniri cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. Violenţele au avut loc după ce separatiştii din regiunea est-ucraineană Doneţk au anunţat un plan pentru formarea unui nou stat cu numele de Mica Rusie.
Un separatist pro-rus înarmat în satul Zaiţeve din Doneţk, estul Ucrainei, 14 martie 2016.
Un separatist pro-rus înarmat în satul Zaiţeve din Doneţk, estul Ucrainei, 14 martie 2016. (Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a condamnat ceea ce a etichetat ca “cea mai fatală zi a anului 2017” după uciderea a nouă soldaţi ucraineni în luptele care au avut loc joi în Doneţk şi Mariupol.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a cerut “Rusiei şi forţelor pe care le înarmează, pregăteşte şi conduce în est, să respecte imediat acordul de încetare a focului”, făcând referire la acuzaţiile lansate de Kiev, SUA şi alte state occidentale că Moscova susţine rebelii separatişti încă din aprilie 2014, data izbucnirii conflictului separatist din estul Ucrainei.

Nouă decese confirmate

Colonelul Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a precizat că patru soldaţi au fost ucişi într-un atac cu proiectile în apropiere de Krasnohorivka, regiunea Doneţk. Un alt soldat a fost ucis în timpul unui foc rebel în Novogorodski, de asemenea în regiunea Doneţk.

Lisenko a adăugat că un soldat a murit în regiunea Mariupol, lângă Marea Azov, într-un schimb de focuri cu separatiştii, în timp ce alţi trei au fost ucişi de o mină de teren în aceeaşi regiune.

Violenţele au izbucnit la câteva zile după ce liderului autoproclamatei Republici Populare Doneţk a anunţat iniţiativa de formare a unui nou stat – Mica Rusie – despre care Kievul a avertizat că ar putea periclita şi mai mult un acord de pace semnat în 2015, a cărui implementare a fost amânată prea mult timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe