Cel puţin 60 de oficiali ruşi suspectaţi în dosarul Magniţki nu ar mai putea intra în M. Britanie

Cel puţin 60 de oficiali ruşi suspectaţi de implicare în moartea avocatului Serghei Magniţki nu mai au voit să intre în Marea Britanie, scrie The Observer.

Magniţki a murit în 2009 după ce a acuzat mai mulţi oficiali ruşi de fraudă la scară mare.

Preşedintele Dmitri Medvedev a promis o anchetă minuţioasă pe tema morţii avocatului.

Magniţki a fost arestat în noiembrie 2008 pentru evaziune ficală, după ce a spus că oficiali, printre care rsponsabili ai poliţiei, au fost implicaţi în fraude de 230 de milioane de dolari. Avocatul Hermitage Capital Management a murit în centrul de detenţie, la vârsta de 37 de ani.

"Introducerea sancţiunilor a fost provocată de lipsa măsurilor din partea biroului procurorului general şi a altor autorităţi în acest dosar. Nu s-a făcut nimic, de aceea am apelat la Occident", a spus Liudmila Alekseieva, preşedintele grupului Helsinki Moscova.

The Observer a spus că guvernul britanic nu a făcut publică decizia pentru a nu afecta relaţiile cu Kremlinul.

În iulie, un organism al Kremlinului pentru drepturile omului a spus că moartea avocatului a fost rezultatul "unei neglijenţe calculate, deliberate şi inumane". În august, SUA au impus o interdicţie de viză pentru mai mulţi oficiali ruşi pe care îi suspectează în legătură cu moartea bărbatului, iar Rusia a răspuns punând pe "lista neagră" oficiali americani.

Larisa Litvinova, medic la închisoarea Butirka, şi şeful adjunct al închisorii, Dmitri Kratov, au fost puşi sub acuzare în dosarul Magniţki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe