Cel puţin 29 de civili ucişi de loviturile aeriene saudite în sud-vestul Yemenului

Scena unui atac aerian desfăşurat de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite Sana’a în 20 iulie 2015.
Scena unui atac aerian desfăşurat de Arabia Saudită asupra capitalei yemenite Sana’a în 20 iulie 2015. (Captură Foto)

Aproximativ 30 de civili au fost ucişi şi alte câteva zeci au fost rănite după ce forţele aeriene saudite au desfăşurat o serie de atacuri asupra provinciei yemenite sud-vestice Ta’izz.

Avioanele de luptă saudite au bombardat joi seară clădirile rezidenţiale din districtul Salh, ucigând cel puţin 29 de civili, în principal femei şi copii, conform agenţiei de ştiri al-Ahed. Un număr nespecificat de oameni au fost de asemenea răniţi.

În plus, avioanele de luptă saudite au desfăşurat trei atacuri asupra zonei al-Ja’malah din nord-vestul Yemenului, asupra provinciei Sa’ada şi în două zone din provincia centrală Ma’rib. Nu au existat rapoarte imediate privind posibile victime şi pagubele produse.

Mai mult, avioanele saudite au lovit palatul prezidenţial din provincia Ta’izz, dar nu au fost raportate victime.

Un număr mare de soldaţi saudiţi au murit de asemenea după ce soldaţii yemeniţi, susţinuţi de luptătorii din Comitetele Populare, au desfăşurat un atac în regiunea saudită sud-vestică Jizan. Într-un alt atac, soldaţii yemeniţi împreună cu forţele aliate au distrus şase vehicule militare în al-Jarrah, regiunea Jizan.

Arabia Saudită a lansat o campanie militară împotriva Yemenului în 26 martie, fără un mandat ONU, urmărind să suprime mişcarea populară yemenită Houthi Ansarullah, ai cărei luptători l-au forţat pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi să fugă în exil. Hadi este susţinut de SUA şi este un aliat puternic al Riadului.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat într-un raport publicat marţi că loviturile aeriene saudite au atins în principal zonele populate de civili, în apropierea cărora nu există ţinte militare identificabile, cauzând numeroase victime civile.

În raportul său, Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să creeze o comisie internaţională de anchetă pentru investigarea unor presupuse crime de război comise în Yemen.

Măcelul saudit a produs până acum în Yemen peste 4.300 de morţi şi a forţat peste 1,3 milioane de persoane să se refugieze în alte zone din ţară, conform agenţiilor ONU.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe