Cel puţin 13 morţi în inundaţiile din Georgia. Animale de la Zoo libere pe străzi

Rinocer scăpat de la grădina zoologică din Tbilisi, după ploi torenţiale, 14 iunie 2015
Rinocer scăpat de la grădina zoologică din Tbilisi, după ploi torenţiale, 14 iunie 2015 (BESO GULASHVILI/AFP/Getty Images)

Autorităţile georgiene susţin că în urma ploilor cu căderi însemnate de apă şi inundaţiilor neaşteptate din cursul nopţii de sâmbătă spre duminică s-au înregistrat cel puţin 13 victime şi mai multe persoane dispărute în capitala Tbilisi, conform RFE/RL.

Grădina zoologică a oraşului a fost la rândul ei inundată şi mai mulţi tigri, lei, lupi şi alte animale au reuşit să scape.

În 14 iunie, oficialii guvernamentali au declarat că numărul victimelor a ajuns la 13, iar ministrul de interne Vakhtang Gomelauri a susţinut că alte 24 de persoane încă sunt date dispărute.

Premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat ziua de 15 iunie zi de doliu naţional.

Ploile grele au început în seara zilei de 13 iunie, transformând râul Vere, care curge prin Tbilisi, într-un torent care a măturat zeci de clădiri şi maşini şi a afectat liniile de curent electric.

Echipele de salvare efectuează operaţiuni de căutare a rezidenţilor blocaţi în clădirile scufundate.

Postul local de televiziune Rustavi a raportat că poliţia a împuşcat mai multe animale pentru mai multă siguranţă. Şase lupi au fost ucişi la un spital de copii.

Grădina zoologică a declarat că o parte din animalele scăpate au fost capturate, dar nu este încă clar câte au rămas în libertate.

Oficialii grădinii zoologice au mai susţinut că un hipopotam scăpat a fost ulterior împresurat şi pus la pământ cu un pistol cu tranchilizante.

Autorităţile georgiene au declarat că printre victimele inundaţiilor se numără şi trei angajaţi ai grădinii zoologice.

Elicopterele au zburat deasupra oraşului în dimineaţa zilei de duminică şi autorităţile au cerut rezidenţilor să rămână în locuinţele lor cât timp se efectuează operaţiunile de căutare a animalelor. Nu au existat rapoarte imediate privind victime provocate de animalele scăpate, adaugă RFE/RL.

Ploile grele au declanşat de asemenea o alunecare de teren pe şoseaua Tskneti-Betania lângă capitala georgiană, unde locuiesc 1,1 milioane de oameni.

Elicopterele poliţiei au evacuat 16 oameni din localitatea Akhaldaba, în apropiere de Tbilisi, unde ploile au afectat de asemenea mai multe drumuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.