Cel mai mare vehicul aerian din lume, dirijabilul 'Airlander 10', şi-a luat zborul (video)


Airlander 10
Airlander 10 (captură video)

Aeronava hibridă Airlander 10 a decolat de pe aeroportul din Cardington, Marea Britanie, miercuri, 17 august, efectuând primul zbor de încercare de aproximativ două ore, ajungând la o înălţime de 1.000 de metri. Acest prim exemplar a fost numit Martha Gywn.

Airlander 10 - un colos alb, impresionant de 92 de metri lungime, o anvergură de 43,5 metri, înălţimea de 26 metri şi un volum de 38.000 metri cubi - este un amestec de dirijabil, avion şi elicopter, toate într-unul singur. Cele patru motoare ale sale îi permit să transporte o greutate de peste 10 tone, la o viteză de 98km/h şi o înălţime maximă de 6.000 de metri.

În afară de dimensiunea sa mare, Airlander 10 iese în evidenţă prin faptul că este capabil să zboare fără echipaj timp de două săptămâni, datorită structurii lejere pe bază de fibră de carbon şi kevlar din interiorul său. Dimpotrivă, în cazul în care ar fi prezent un echipaj la bord, timpul s-ar reduce la cinci zile. În ceea ce priveşte consumul, compania afirmă că poluarea este cu 70% mai mică decât cea a aeronavelor convenţionale.

Un alt aspect care atrage atenţia este posibilitatea de a ateriza şi decola pe/şi de pe orice teren, chiar şi apă, datorită sistemului de aterizare pe tuburi pneumatice. Caracteristicele dirijabilului Airlander 10 prezintă interes pentru diferite tipuri de utilizări, fie civile, militare sau de agrement. Creatorii săi spun că este ideal pentru operaţiunile de salvare şi ajutor umanitar, mijloc de supraveghere şi comunicaţii, sau pur şi simplu pentru persoane bogate care doresc să se bucure de călătorie.

Capacitatea de încărcare este mai mare decât cea a unui Boeing 747, este mult mai puţin zgomotos şi mai puţin poluant. Airlander 10 se bazează pe HAV 304, o aeronavă dezvoltată de către o companie pentru armata SUA, ca parte a unui program care viza achiziţionarea unei platforme de recunoaştere, proiectul fiind anulat în cele din urmă din cauza lipsei de fonduri.

De fapt, Martha Gywn este o aeronavă care a fost testată de armata americană. Odată ce proiectul a fost anulat, armata americană l-a vândut producătorului, după ce au fost scoşi senzorii, camerele video şi echipamentele de comunicaţii ca o modalitate de a ignora parţial investiţia. Dar, din moment ce încorporează peste 100 de modificări în comparaţie cu HAV 304, compania o consideră o nouă aeronavă.

Acest prim zbor a fost efectuat fără probleme, dar încă mai are nevoie de aproximativ 200 de ore de teste înainte de a putea obţine certificatul de navigabilitate, care să-i poată permită să înceapă demonstraţiile pentru potenţialii clienţi.

Mai multe informaţii: Airlander 10

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură