Cel mai mare partid politic din Islanda este acum "Partidul Piraţilor"

Gruparea anti-sistem numită Partidul Piraţilor continuă să conducă în sondajele de nivel naţional fiind cotată ca cea mai populară preferinţă pentru următoarele alegeri.
Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama - Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016.
Proteste în faţa premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, cauzate de dezvăluiri legate de corupţie în scandalul Panama - Reykjavik, Islanda, 4 aprilie 2016. (HALLDOR KOLBEINS/AFP/Getty Images)

Partidul Piraţilor, ale cărui politici includ libertatea internetului, decriminalizarea drogurilor şi democraţie deschisă, a condus în mod constant alegerile anul trecut şi, ca rezultat, a obţinut mai multe fonduri decât oricare dintre rivalii săi.

Criza financiară din 2008 a lovit greu Islanda. În anul următor, coroana suedeză a fost devalorizată cu aproximativ 50%, şomajul s-a dublat, şi au fost introduse controalele de capital. În mod miraculos, ţara a renăscut din cenuşă pentru a deveni unul dintre performerii de top ai Europei în ceea ce priveşte creşterea economică. Mai recent, establishment-ul (sistemul - n.r.) politic a fost în criză, deoarece trei miniştri ai guvernului au fost implicaţi în scandalul mondial Panama Papers.

În ciuda problemelor lor, sau poate din cauza aceasta, lista motivelor pentru care islandezii sunt admiraţi continuă să crească. Fie că este vorba de condamnarea bancherilor - sau indignarea în masă produsă de scurgere documentelor offshore, care a scos 10% din populaţie în stradă şi a demis premierul - refuzul islandezilor de a accepta corupţia establishment-ului este admirabil.

Din acest motiv, creşterea în popularitate a perifericei grupări numite Partidul Piraţilor nu este o surpriză - sondajele recente sugerează că aproape jumătate din naţiune îl sprijină.

Deşi Partidul nu are o conducere formală, preşedintele grupului parlamentar şi purtătorul lui de cuvânt, Birgitta Jonsdottir, a declarat că nu aşteaptă finanţare. Pretinzând că până în prezent campania lor a fost finanţată de piaţa de vechituri, ea a reiterat că a fost de ajuns şi că partidul are nevoie doar să poată plăti salariile angajaţilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe