Cei mai mari monarhi din istoria Europei

Regina Victoria
Regina Victoria (Facebook)

Majoritatea naţiunilor Europei au o istorie care îi influenţează nu numai pe locuitorii acestui continent, ci şi întreaga lume. Tumultoasele poveşti ale unui spaţiu geografic şi ale monarhilor care au domnit de-a lungul veacurilor au dăruit lumii întregi deopotrivă cultură şi războaie.

Încercările prin care a trecut Europa de-a lungul secolelor au făurit istoria întregii planete şi a umanităţii, pregătind-o pentru secolul al XXI-lea.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Regina Victoria - Anglia

În 1837, Regina Victoria a moştenit un tron care îşi pierduse din prestigiu, aflat pe marginea prăpastiei. Coroana avea o reputaţie proastă, cererea publică şi parlamentară pentru schimbări constituţionale creştea, ameninţând cu înlăturarea monarhiei. Victoria a răspuns acestor nevoi cu tact, adaptându-şi rolul epocii moderne. În loc să dicteze politici, a căutat să încurajeze miniştrii să urmeze anumite politici, în timp ce păstra o aură mistică a poziţiei sale. Mai mult, a dorit să conducă pentru oameni, mai degrabă decât peste ei. Niciun alt suveran nu a studiat funcţia sa mai mult şi nu a muncit mai din greu. Victoria a transformat monarhia dintr-un concept învechit şi absolutist într-o instituţie publică ce există şi astăzi.

Imperiul construit în numele său i-a dat Reginei Victoria o influenţă simbolică de neegalat în afacerile internaţionale. Mai mult, la sfârşit lungii sale vieţi, „bunicuţa Europei” avea numeroşi urmaşi pe tronuri în afara ţinuturilor sale, dându-i un plus de autoritate în relaţiile internaţionale. Multe dintre reformele constituţionale şi juridice date în timpul domniei sale au fost exportate în toate colţurile lumii şi încă sunt în vigoare, în multe cazuri formând baza sistemului juridic internaţional modern. În plan social, se poate afirma că niciun alt monarh britanic nu a avut un impact cultural atât de profund asupra epocii sale.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Regina Elisabeta I – Anglia

Regina Elisabeta este exemplul prin excelenţă al femeii conducător. A fost regină a Angliei şi Irlandei din 1558 până la moartea sa, în 1603, aparţinând dinastiei Tudor. După o copilărie tumultuoasă, plină de evenimente tragice – de la moartea mamei până la întemniţarea sa – Elisabeta a ajuns regină, dobândind şi porecla de „Regina Fecioară”. Motivul a fost faptul că a rămas nemăritată până la moarte. Nu a depins de niciun rege şi a fost un model pentru toate femeile conducători din acea vreme, fiind singura femeie care conducea independent fără vreun rege alături.

Domnia Elisabetei, cunoscută şi drept perioada elisabetană (aşa cum în cazul Reginei Victoria e perioada victoriană), a fost dominată de o înflorire a artelor, mai ales a literaturii şi teatrului, unde figura proeminentă este cea a lui William Shakespeare.

În 1588 Spania eşuează în tentativa de a cuceri Anglia, iar acest eveniment vine în favoarea Reginei Elisabeta, fiind văzut drept o mare victorie în istoria engleză. În timpul domniei sale, Anglia a devenit o ţară puternică şi stabilă.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Iacob I al Angliei

Iacob I, cunoscut drept “cel mai înţelept nebun din creştinătate”, a fost primul rege al Angliei şi Scoţiei. În timpul domniei sale au fost unite cele două regate. Literatura şi artele fine au înflorit, şi el însuşi a scris numeroase cărţi şi poeme. De asemenea, schimburile internaţionale făcute prin Compania Britanică a Indiilor de Est au crescut dramatic.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Ludovic al-XIV-lea – Franţa

Considerat cel mai mare rege din istoria Franţei, Ludovic al-XIV-lea a domnit 72 de ani. A devenit rege la aproape 5 ani, a condus Franţa cu autoritate, distincţie şi eleganţă şi ţinea foarte mult la impresia pe care o lăsa la apariţiile în public, îmbrăcându-se cu haine somptuoase.

Domnia lui Ludovic al XIV lea a reprezentat şi o perioadă de înflorire culturală. Atât ştiinţa, cât şi artele şi literatura au făcut mari progrese. În secolul lui Ludovic al XIV-lea, cum a fost denumită perioada domniei Regelui Soare, au creat scriitori importanţi, precum Racine, Molière, La Fontaine.

Fiul regelui Ludovic al XIII-lea şi al Anei de Austria s-a născut la Saint-Germain-en Laye în 1638 şi a primit numele Louis-Dieudonne („dar de la Dumnezeu”) pentru că se naşte după 23 de ani în care părinţii săi nu avuseseră niciun copil.

Guvernarea lui Ludovic a stat sub semnul teoriei dreptului divin al regilor şi, implicit, a lipsei restricţiilor domniei monarhice. Regele a fost propriul său prim-ministru şi a guvernat cu ajutorul a doar câţiva miniştri aleşi, fără să se bazeze prea mult pe Adunarea Stărilor Generale (Parlamentul francez). În pofida tradiţiei, i-a exclus din consiliu pe toţi membrii familei regale şi pe membrii vechii nobilimi militare.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Ecaterina cea Mare – Rusia

Ecaterina cea Mare este unul dintre cei mai cunoscuţi conducători ruşi, dar ea nu era rusoaică. Născută în Prusia, Ecaterina s-a căsătorit cu un membru al familiei regale ruse şi a pus la cale o lovitură de stat pentru a-l îndepărta pe soţul său, Petru al III-lea şi a prelua domnia asupra Imperiului Rus. A domnit între 1762 şi 1796, timp în care a reuşit să extindă graniţele imperiului său şi să modernizeze Rusia pentru ca ţara să ajungă să fie recunoscută printre marile puteri europene.

Ecaterina cea Mare s-a preocupat de construirea unei noi societăţi ruseşti; a reformat administraţia rusă prin crearea unor politici noi şi eficiente; perioada sa de domnie a rămas cunoscută drept „Epoca de Aur a Imperiului Rus”; i-a eliberat pe nobilii ruşi de serviciile militare şi de stat obligatorii; a dus o politică de iluminare a întregii ţări.

În timpul domniei sale a fost înfiinţat Institutul Smolni, primul institut de învăţământ superior pentru femei finanţat de stat din Europa. A înfruntat, totuşi, şi câteva revolte ale ţăranilor şi cazacilor, împotriva iobăgiei.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Petru cel Mare - Rusia

Petru I, cunoscut mai degrabă sub numele de Petru cel Mare, a condus Rusia între 1682 şi 1725 şi a reuşit să scoată ţara din perioada medievală şi să ducă un intens proces de modernizare. A dorit centralizarea guvernamentală, modernizarea armatei şi construirea unei flote puternice. Pe scurt, a construit un întreg nou Imperiu Rus, până într-acolo încât a modificat chiar credinţele poporului. Spunea că vechii credincioşi sunt responsabili de faptul că spiritualitatea ţine Rusia pe loc, ceea ce i-a adus şi numeroşi opozanţi.

Petru cel Mare avea o putere aparte asupra oamenilor, prin însăşi prezenţa sa: avea doi metri înălţime, corpolent, cu o voce puternică şi nu avea teamă. Era o persoană întotdeauna deschisă să înveţe lucruri noi; a învăţat multe lucruri – de la dulgherie, la cum să antreneze soldaţi. Sigur, pentru vremurile în care trăia, a învăţat şi să tortureze oameni.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Ioan al III-lea Sobieski - Polonia şi Lituania

Ioan al III-lea Sobieski, cunoscut drept “Leul din nord”, a fost un geniu militar şi politic. Porecla i-a fost atribuită după ce i-a învins pe turci în asediul Vienei. Sub domnia sa, Polonia a devenit un stat stabil, înfloritor.

Cei mai mari monarhi din istoria Europei. Gustav Adolf - Suedia

Gustav Adolf a fost regele Suediei timp de 21 de ani. În timpul domniei sale, Suedia a devenit o adevărată putere a Europei. Gustav Adolf şi-a condus armata protestantă într-un război cu armatele catolice din Franţa şi Spania, război numit “Războiul de Treizeci de Ani”. Regele a murit în luptă, dar chiar şi după decesul său Suedia a fost recunoscută drept o mare putere militară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură