Cehii refuză să implementeze planul UE privind imigraţia. Îl numesc un “drum spre Iad”

Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei
Zeci de imigranţi şi refugiaţi într-o ambarcaţiune de cauciuc în largul coastei Libiei (Andreas Solaro/AFP/Getty Images)

Republica Cehă nu acceptă niciunul dintre cei 450 de imigranţi la salvarea cărora – ce a avut loc sâmbătă în Mediterană - a ajutat şi Italia, precizând că planul Romei privind împărţirea responsabilităţii ca fiind un “drum spre Iad”.

Italia a refuzat să accepte toţi cei 450 de imigranţi după operaţiunea de salvare, acesta fiind primul test al noii politici UE privind imigraţia, în baza căreia statele membre ar trebui să împartă povara numărului de imigranţi, susţine Express.co.uk.

UE a elaborat noua politică luna trecută, după ce noul guvern al Italiei a refuzat să primească în porturile sale nava umanitară Aquarius ce avea la bord peste 600 de imigranţi. Ţara învecinată Malta a refuzat, la rândul e, să primească nava, aceasta fiind forţată să facă o călătorie de patru zile spre portul spaniol Valencia.

Deşi Germania, Franţa şi Malta au declarat că vor primi 50 dintre cei 450 de imigranţi salvaţi sâmbătă în Mediterană de pe ambarcaţiunea plecată din Libia, Republica Cehă – parte a Grupului de la Vişegrad – a refuzat să accepte vreunul dintre imigranţi.

Premierul ceh Andrej Babis a scris într-o postare pe Twitter că ţara sa nu îi va accepta, etichetând planul de urgenţă al Romei ca un “drum spre Iad”.

Babis a scris: “Am primit o copie a scrisorii trimise de premierul [italian Giuseppe] Conte şi alţi premieri din UE către preşedintele Consiliului European, [Donald] Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, [Jean-Claude] Juncker, în care premierul italian a cerut UE să aibă grijă de cele 450 de persoane aflate în prezent pe mare. O astfel de abordare înseamnă drumul spre Iad.

“[Scrisoarea] doar motivează traficanţii de persoane şi duce la creşterea veniturilor acestora. Ţările noastre nu vor accepta niciun imigrant. În Consiliul European, noi am aplicat principiul voluntariatului pentru relocalizare şi vom rămâne fermi pe această poziţie”.

Continuând, el a mai precizat în postarea sa: “Singura soluţie la criza imigraţiei este modelul australian, acela de a nu permite sosirea imigranţilor în Europa şi reîntoarcerea ambarcaţiunilor de unde au pornit. Trebuie să trimitem un semnal clar că imigraţia ilegală a încetat şi că Uniunea Europeană este pregătită să întoarcă imediat din drum imigranţii ilegali.

Trebuie să ajutăm imigranţii în ţările de unde provin aceştia, în afara graniţelor Europei, astfel încât să nu fie nevoiţi să se îmbarce în călătorii de la bun început. Acceptarea oamenilor nu este nicio soluţie, ci, din contră, doar amplifică problema pe care o avem în Europa”.

Duminică, o purtătoare de cuvânt a guvernului german, a afirmat: “Germania şi Italia au căzut de acord că, în baza discuţiilor pe tema cooperării bilaterale mai strânse în privinţa azilului, Germania este pregătită să accepte 50 de imigranţi în acest caz”.

La rândul său, Malta a afirmat că este pregătită să primească 50 de solicitanţi de azil după ce a respins presiunea tot mai mare a Romei pentru a-şi deschide frontierele.

Dar înainte ca alţi membri UE să fie de acord să accepte o parte dintre imigranţi, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, care conduce o campanie de mare profil pentru blocarea navelor umanitare ce salvează imigranţi să intre în porturile Italiei, a declarat sâmbătă că imigranţii ar putea fi trimişi înapoi în Libia.

Însă conform dreptului internaţional, refugiaţii nu pot fi returnaţi într-un loc unde vieţile le sunt în pericol şi atât ONU, cât şi UE au decis că Libia nu este sigură.

Salvini a reiterat poziţia că ambarcaţiunile ar trebui să fie oprite şi întoarse din drum, iar imigranţii mai degrabă ar trebui să fie ajutaţi în ţările lor decât să li se permită să ajungă în UE.

Franţa şi Malta au promis, de asemenea, că vor accepta fiecare câte 50 de imigranţi după ce două nave – una operată de agenţia UE pentru protecţia frontierelor (Frontex) şi o ambarcaţiune deţinută de autorităţile italiene – au ridicat imigranţii sâmbătă în apropierea insulei italiene Linosa, situată la peste 185 km de Malta.

Un purtător de cuvânt al pazei de coastă libiene, Ayob Qassem, a precizat sâmbătă pentru Reuters că Libia nu va primi imigranţi din alte ţări: “Nu, nu vom accepta imigranţi ilegali după ce aceştia au fost salvaţi de nave de salvare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe