CEDO va examina cauza lui Ilie Cazac, condamnat la Tiraspol pentru spionaj în favoarea RM

În urma unui proces judiciar total lipsit de transparenţă, Ilie Cazac, funcţionar fiscal din regiune, a fost condamnat de către instanţele autoproclamatei republici nistrene la 14 ani de închisoare.
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului)
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)

Curtea Europeană a drepturilor Omului (CEDO) a comunicat guvernelor de la Chişinău şi Moscova cauza lui Ilie Cazac condamnat, pe ascuns, la 14 ani de închisoare de către regimul de la Tiraspol şi a mamei acestuia Stelea Surchicean care a putut să-şi viziteze fiul doar după 140 zile din ziua reţinerii.

Cauza vizează arestarea în martie 2010 în satul Varniţa, raionul Anenii Noi (zona de securitate) R. Moldova de către miliţia transnistreană a lui Ilie Cazac, funcţionar fiscal din regiune, care a fost deţinut ilegal, torturat, lipsit de îngrijire medicală şi de vizite din partea familiei. Toate acestea în baza ”acuzaţiei” de spionaj în favoarea Chişinăului.

După arestarea sa în martie 2010, Ilie Cazac nu a avut acces la actele procesuale care să motiveze arestul şi detenţia sa decât peste 8 luni. În urma unui proces judiciar închis şi total lipsit de transparenţă, acesta a fost condamnat de către instanţele autoproclamatei republici nistrene la 14 ani de închisoare pentru ”trădare în formă de spionaj în favoarea Moldovei”.

Potrivit Promo-LEX, Ilie Cazac a putut să-şi vadă mama abia după 4 luni din ziua în care a fost reţinut de către miliţia transnistreană. În toată această perioadă nu se cunoştea starea de sănătate a deţinutului, motivele acuzării. Mai mult, nici nu era permis ca Ilie Cazac să fie consultat sau apărat de către avocaţi independenţi.

Urmare a mai multor cereri către administraţia de la Tiraspol, după ce a stat un an şi jumătate în arest, Ilie Cazac a fost eliberat din detenţie în urma unui decret de ”graţiere” emis de către aşa numitul “preşedinte” al Transnistriei. Acesta însă nu a fost despăgubit moral pentru tortură, condiţii rele de detenţie, lipsa îngrijirii medicale şi a întrevederilor cu familia.