Cecenia ar putea trimite arme Mexicului dacă SUA înarmează Ucraina

Ramzan Kadirov, presedintele pro-Kremlin al Ceceniei
Ramzan Kadirov, presedintele pro-Kremlin al Ceceniei (KAZBEK BASAYEV / AFP / Getty Images)

Parlamentul local al Republicii Cecenia a răspuns la o rezoluţie congresională americană privind livrarea de ajutor militar letal către Ucraina, ameninţând că va furniza arme Mexicului, conform Moscow Times.

Înarmarea Ucrainei de către SUA ar putea fi interpretată ca un semnal pentru a trimite “cele mai moderne arme către Mexic” în vederea reluării discuţiilor privind statutul legal al “teritoriilor anexate de SUA şi unde acum se află ... California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah, Colorado şi o parte din Wyoming”, a susţinut marţi Dukuvakha Abdurakhmanov, speakerul Parlamentului cecen, într-o declaraţie postată pe site-ul legislaturii locale.

După terminarea celui de-al doilea război ruso-cecen, ţara este codusă de un regim-marionetă al Moscovei în fruntea căruia se află Ramzan Kadirov, supranumit Măcelarul din Groznâi, pentru torturile la care îşi supune concetăţenii care nu sunt loiali Kremlinului.

Mexicul a cedat aceste teritorii Statelor Unite în baza Tratatului din 1848 de la Guadalupe Hidalgo, un acord de pace care a pus capăt războiului mexicano-american. În schimb, SUA a fost de acord să plătească 15 milioane de dolari Mexicului şi să preia datorii în valoare 3,25 milioane USD pe care guvernul mexican le avea faţă de cetăţeni americani.

Porţiunile rămase din ceea ce astăzi este New Mexico şi Arizona au fost cumpărate de SUA pentru 10 milioane de dolari în cadrul unui acord separat în 1853.

“Ne rezervăm dreptul de a desfăşura conferinţe în Rusia, Mexic şi Statele Unite pentru a ridica problema separării statelor mai sus menţionate de SUA şi a furnizării de arme către luptătorii rezistenţei de acolo”, sună declaraţia cecenă, susţine Moscow Times.

Camera Reprezentanţilor a aprobat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care îi cere preşedintelui american Barack Obama să trimită arme letale Ucrainei pentru ca aceasta să îşi protejeze “suveranitatea teritorială în faţa agresiunii neprovocate şi continue a Federaţiei Rusiei.”

Rezoluţia a fost adoptată în 23 martie cu 348 de voturi pentru faţă de 48 contra şi arată presiunea la care este supusă administraţia Obama de a nu mai amâna acest pas.

Rusia a criticat poziţia Statelor Unite în privinţa posibilei furnizări de arme letale către Ucraina, adăugând că acest pas va înrăutăţi criza din estul separatist ucrainean, precum şi situaţia deja foarte tensionată dintre Occident şi Kremlin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe