Cecen acuzat că ar fi complotat pentru a-l asasina pe Putin supravieţuieşte unui atac armat în Kiev

Un bărbat cecen, pe care autorităţile ruse îl acuză că a complotat pentru a-l asasina pe preşedintele rus Vladimir Putin, a fost împuşcat şi rănit în Kiev. Poliţia ucraineană a declarat că a fost vorba de o tentativă de asasinare.
Adam Osmaiev, un cecen acuzat de Rusia de complotare la uciderea lui Vladimir Putin.
Adam Osmaiev, un cecen acuzat de Rusia de complotare la uciderea lui Vladimir Putin. (Getty Images)

Ministerul ucrainean de Interne a declarat că Adam Osmaiev a fost împuşcat joi seara de un bărbat care s-a prezentat cu o zi înainte ca fiind un jurnalist francez ce dorea să îi ia un interviu.

Când Osmaiev şi soţia sa, Amina Okuieva, se aflau într-un automobil împreună cu atacatorul, acesta a scos un pistol şi l-a împuşcat pe Osmaiev de două ori, a precizat ministerul.

Okuieva l-a împuşcat apoi pe atacator cu pistolul ei personal, a adăugat ministerul. Ambii bărbaţi au fost spitalizaţi în stare gravă.

Osmaiev, născut în regiunea rusă Cecenia şi educat în Marea Britanie, a fost arestat în Ucraina în februarie 2012 şi acuzat de posesie ilegală de explozibili, deteriorarea proprietăţii private şi fals. La cererea autorităţilor ruse, el a fost ulterior acuzat de implicare într-un complot pentru uciderea preşedintelui rus Vladimir Putin.

În noiembrie 2014, după ce anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi decizia Kremlinului de a susţine separatiştii în estul Ucrainei au deteriorat puternic relaţiile dintre Moscova şi Kiev, autorităţile ucrainene au renunţat la acuzaţia de complotare a uciderii lui Putin şi l-au condamnat pentru alte crime la o perioadă de detenţie egală cu perioada petrecută în spatele gratiilor în aşteptarea procesului său.

Ulterior, atât Osmaiev cât şi Okuieva au luptat de partea forţelor Kievului împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia într-un conflict care a provocat moartea a peste 9.900 de persoane începând cu aprilie 2014.