CEC din RM a refuzat înregistrarea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului anti-mixt

Guvernarea RM nu a permis desfăşurarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt Plahotniuc-Dodon, uzând de starea de captivitate a CEC, afirmă liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
Comisia Electorală Centrală din R. Moldova
Comisia Electorală Centrală din R. Moldova (facebook.md/cec)

În cadrul şedinţei de vineri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt votat de către Parlamentul de la Chişinău la 20 iulie 2017.

Potrivit CEC, grupul de iniţiativă ar fi încălcat mai multe prevederi ale legislaţiei în vigoare printre care înregistrarea eronată a participanţilor la adunarea de constituire a grupului de iniţiativă, neuniformităţi la numărarea voturilor şi adoptarea deciziilor de către adunarea constituantă, alegerea unui număr inexact al membrilor grupului de iniţiativă fără a vota lista nominală a acestora, înlocuirea textului de lege privind abrogarea Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative votat de către participanţii la adunare şi prezentarea la Comisie a unui alt text, neaprobat prin votul cetăţenilor adunării constituante.

„De asemenea, grupul de iniţiativă, prin abrogarea unei legi, nu a înaintat propuneri de noi reglementări, în consecinţă creând un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare”, a adăugat CEC.

În context, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase susţine că decizia CEC ar fi o nouă lovitură dată democraţiei. Încă un abuz al regimului împotriva propriilor cetăţeni. „Guvernarea mafiotă, terifiată de voinţa legitimă a poporului, manifestându-şi frica şi ura patologică faţă de oameni, încălcând în mod flagrant Recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene, nu a permis desfăşurarea referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt Plahotniuc-Dodon, uzând de starea de captivitate a CEC şi a justiţiei.”

Mai multe organizaţii ale societăţii civile din Moldova au propus iniţierea şi desfăşurarea unui referendum republican pentru anularea legii prin care a fost modificat Codul Electoral fiind aprobat sistemul mixt de vot.

Referendumul legislativ naţional era planificat să se desfăşoare până la alegerile parlamentare din 2018, iar reprezentanţii ONG-urilor după înregistrarea grupului de iniţiativă de către CEC urmau să înceapă colectarea semnăturilor în vederea susţinerii scrutinului.