CEC a refuzat înregistrarea lui Andrian Candu în cursa electorală pentru prezidenţiale

Andrian Candu, preşedintele Pro Moldova
Andrian Candu, preşedintele Pro Moldova (parlament.md)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins vineri, 18 septembrie, cererea de înregistrare a lui Andrian Candu în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „PRO MOLDOVA”.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, examinând cererea lui Andrian Candu, membrii comisiei au constatat că din unităţile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unităţi administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condiţiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susţinătorilor, iar restul 17 unităţi administrativ-teritoriale nu întrunesc cerinţele legale. Astfel, s-a constatat că grupul de iniţiativă nu a prezentat liste de subscripţie cu semnăturile valabile din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

Potrivit art.113 alin. (1) şi (2) din Codul electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi şi corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme cu alin. (1) listele de subscripţie din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale ţării care conţin nu mai puţin de 600 de semnături.

Adrian Candu a declarat că va ataca decizia CEC în instanţă de judecată. Acesta a acuzat Autoritatea Electorală de faptul că i-a încălcat dreptul de a alege şi a fi ales, menţionând că alegerile prezidenţiale din Moldova deja pot fi considerate a fi fraudate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe