Cea mai scăzută temperatură din această vară: Zero grade Celsius la Miercurea Ciuc

.
. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)

Vineri dimineaţă, în judeţul Harghita, temperatura a coborât până la limita îngheţului, între orele 5.30 - 6.30 înregistrându-se o minimă de 0,1 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din această vară în ţară.

Meteorologii de la Centrul Meteo Regional din Târgu Mureş au precizat că vineri a fost cea mai rece dimineaţă din această vară în România, comparativ cu luna august a anilor precedenţi.

"La Miercurea Ciuc a fost, astăzi, cel mai rece în ţară în această vară, temperaturile minime coborând până la limita îngheţului. Responsabil pentru răcirea accentuată este un ciclon mediteranean rece care pătruns şi s-a localizat în zona depresionară din estul Transilvaniei şi care se va menţine şi pe parcursul zilei de mâine. Nu am mai avut temperaturi de zero grade Celsius, ca astăzi, la Miercurea Ciuc în anii precedenţi în luna august, excepţie făcând masivele înalte”, a precizat Liliana Ciontea, meteorolog la Centrul Meteo Regional din Târgu Mureş.

Aceasta a făcut cunoscute şi alte valori minime înregistrate vineri dimineaţă în Harghita: 2 grade Celsius la Joseni, 4,1 grade la Topliţa, 3,4 grade Celsius şi brumă în pasul Bucin, cea mai ridicată temperatură, de 6 grade Celsius, fiind consemnată la Odorheiu Secuiesc.

Temperaturi extreme înregistrate în Harghita: în anul 1980 s-a constatat minima absolută a lunii august, de minus 1,9 grade Celsius, iar maxima absolută, de 34,9 grade, a fost înregistrată în anul 1957.