Cea mai mare transhumanţă din istoria României: Oile pleacă înspre China

Turmă de oi şi miei
Turmă de oi şi miei (Epoch Times România)

Oamenii de afaceri chinezi care vor fi prezenţi săptămâna aceasta la Bucureşti şi-au anunţat intenţia de a cumpăra din România 3 milioane de porci, 3 milioane de oi şi 500.000 de viţei pe an. În total, cele 6,5 milioane de animale au o valoare de piaţă de circa un miliard de euro.

Alături de premierul chinez Li Keqiang, la Bucureşti va sosi un adevărat desant de business din China. „Interesul Chinei este acela de a stabili aici o bază de export. Dacă ne organizăm putem avea capacitatea de a exporta şi dacă avem piaţa chineză putem dezvolta producţia şi vom scăpa de ofertele din prezent la preţuri reduse pentru ovine sau pentru bovine. O astfel de construcţie ar putea fi un punct esenţial pentru dezvoltarea agriculturii. Există interes de asemenea şi pentru cereale”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

În momentul de faţă, alimentele româneşti sunt aproape inexistente în China, exporturile fiind estimate la numai 1,2 milioane de euro în acest an. Pe de altă parte, China este cea mai mare piaţă agroalimentară din lume.

Potenţialele comenzi ale companiilor din China ar urma sa pună presiune pe piaţa creşterii animalelor din România având în vedere că cerinţele de export de 3 milioane de porcine înseamnă două treimi din efectivul local, cele 3 milioane de ovine înseamnă 20% din totalul intern, iar cele 0,5 milioane de vaci acoperă o pătrime din şeptel. Mai mult, cea mai mare parte a animalelor din economia românească se află în ferme mici, fără dimensiune comercială.

Bucureştiul va găzdui, între 26 şi 29 noiembrie, a treia ediţie a Summitului de Cooperare China - Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care zeci de companii chineze se vor afla în România pentru a căuta oportunităţi de business pe piaţa regională. În şedinţa de guvern de miercuri au fost adoptate 9 memorandumuri de cooperare, din care două privesc comerţul agroalimentar. România se aşteaptă să încheie în timpul acestui summit contracte de 5 miliarde de euro pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa Lăpuşteşti sau unui nou grup energetic la Rovinari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie