Cea mai mare structură de pet-uri din România. Podul reciclării (Video)

Timişoara
Timişoara (YouTube)

Deşi nu am reuşit să intrăm în Cartea Recordurilor, totuşi ar fi bine să ne reamintim de proiectul celor EcoStuff România de a realiza cel mai mare pod din sticle de plastic, care vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu PET-uri a râului Bega din Timişoara.

”Sute de tone de plastic poluează apele din România. Acest lucru trebuie să înceteze!” avertizează motto-ul de la care a pornit acest proiect deosebit de ambiţios dacă ţinem cont de faptul că organizatorii şi voluntarii au avut nevoie de aproape 100.000 de sticle de plastic pentru a construi acest pod.

Autorul proiectului care a adus Timişoara în atenţia “Guiness World Book” în vara anului 2014, este Florin Simidreanu, student la Facultatea de Arhitectură.

Platforma este realizată sub formă de cerc, pentru că reprezintă simbolul reciclării, iar pentru realizarea lui s-au folosit exact 104.502 de sticle de plastic. Reprezentanţii Eco Stuff România şi cei 100 de voluntarii timişoreni au lucrat mai bine de o lună la realizarea uriaşului pod care a fost montat pe Bega, în spatele Catedralei Mitropolitane. Conform organizatorilor, construcţia susţine o greutate de aproximativ 70 de tone. Aceasta are şi iluminare nocturnă.

Din păcate, cei de la Guinness World Record nu au recunoscut depăşirea recordului anterior la categoria “Largest plastic bottle sculpture” – cea mai mare sculptură din pet-uri, deşi recordul care trebuia doborât era de 42.000 pet-uri.

“N-am putut să-ţi recunoaştem recordul pentru că, dovezile trimise nu arată metoda prin care au fost numărate pet-urile şi de asemenea, construcţia nu prezintă o structură completă”, explică cei de la Guiness Book.

Cei de la Eco Stuff au răspuns celor de la Guinness Book că pentru a demonstra că au făcut cel mai mare pod de pet-uri din lume există dovada. Doar că cei de la Guinnes trebuie să şi dorească să se apuce să numere pet-urile.

“Noi suntem împăcaţi cu ideea. Intratul în Guinnes World Record era doar un bonus, nu un scop. Dacă doream cu orice preţ să batem un record mondial, alegeam ceva mult mai simplu. Puteam să ne adunăm 50 de oameni şi să ne ţinem respiraţia timp de 5 secunde”, a fost răspunsul ironic al celor de la Eco Stuff.

Între timp construcţia a fost demolată şi valorificată în întregime.