Cea mai mare bibliotecă monahală din lume


Biblioteca din mănăstirea Admont, în Austriac: cea mai mare bibliotecă monahală din lume
Biblioteca din mănăstirea Admont, în Austriac: cea mai mare bibliotecă monahală din lume (Facebook.com/Epoch Times Paris)

La mănăstirea Admont din Austria, situată în inima Alpilor austrieci, în Stiria, se află cea mai mare bibliotecă monahală din lume, considerată încă de la începutul secoului trecut "a opta minune a lumii". Biblioteca adăposteşte peste 180.000 de lucrări, inclusiv 1.400 de manuscrise şi opere rare, cum ar fi prima ediţie a Enciclopediei lui Diderot şi d'Alembert, cât şi 530 de incunabule.

Construcţia bibliotecii a început la mijlocul secolului al XVIII-lea, şi a fost terminată în 1776 sub domnia împărătesei Maria Tereza a Austriei. Se compune dintr-o clădire impresionantă în stil rococo, cu dimensiuni de catedrală: 79 de metri lungime şi 14 metri lăţime. Imensa şi splendida sală este luminată de şapte cupole elegante, decorate cu fresce alegorice în ulei realizate de Bartolomeo Altomonte şi de un grup de sculpturi reprezentând Judecata de Apoi, o temă clasică a discuţiilor din secolul al XVIII-lea.

Pereţii bibliotecii sunt căptuşiţi cu cărţi şi decoraţii cu busturi de savanţi şi artişti, împreună cu evanghelişti şi profeţi, care parcă “supraveghează” studiile călugărilor şi cercetătorilor.

Deşi a fost cruţată de un incendiu, în 1865, biblioteca a suferit pagube importante, deteriorarea sa accentuându-se în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, odată ce complexul a căzut în mâinile naziştilor. Masivele lucrări de restaurare, finanţate de către Uniunea Europeană, şi recent finalizate, au permis recuperarea aproape completă a pereţilor, frescelor, lambriurilor de lemn şi sculpturilor. Au fost, de asemenea, curăţate aproximativ 70.000 de cărţi, alte 5.000 fiind complet restaurate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură