Cea mai mare bancă românească, despre taxa bancară: "Este o naţionalizare a profiturilor"

Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei"
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei" (Epoch Times)

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, critică dur decizia Guvernului Dăncilă de a impozita suplimentar băncile prin taxa pe active, precizând că asistăm practic la o naţionalizare a profiturilor care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada următoare, relatează Ziarul Financiar.

BT mai precizează într-un răspuns oferit ZF.ro, că a oferit finanţări noi de 7 miliarde de lei în ultimii trei ani IMM-urilor şi microintreprinderilor şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea consecinţe grave asupra sistemului bancar, a economiei, asupra populaţiei şi antreprenorilor.

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introducerea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 miliarde de lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 miliarde de lei pe 16 ianuarie 2018, mai arată sursa citată.

"Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri şi microînterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei.

În acest context, având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele economice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din ţară noastră – la care Banca Transilvania a contribuit prin achiziţia Volksbank România şi Bancpost – este în beneficiul direct al clienţilor, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale faţă de bănci.

În continuare, sunt puţine informaţii în legătură cu taxa pe active, atât referitor la baza impozabilă, cât şi legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al economiei româneşti, nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali", transmite BT.

Articolul integral poate fi citit aici.