Cea mai importantă bibliotecă din România funcţionează ilegal

Tragedia din Colectiv a scos la iveală că puzderie de firme şi instituţii funcţionează în ilegalitate, fără avize pentru securitate la incendiu. Una dintre ele este şi emblematică Bibliotecă Naţională a României.
" Noaptea lungă a filmelor scurte "eveniment cultural ediţia a IV a desfăşurat la Biblioteca Naţională
" Noaptea lungă a filmelor scurte "eveniment cultural ediţia a IV a desfăşurat la Biblioteca Naţională (Epoch Times România)

Cea mai scumpă bibliotecă din România funcţionează ilegal, titrează Adevărul. Potrivit sursei citate, Biblioteca Naţională a României (BNR), instituţie care adăposteşte "o parte importantă a tezaurului cultural naţional scris", funcţionează de aproape patru ani fără avizele legale pentru securitate la incendiu, aceasta în condiţiile în care statul a investit peste 120 de milioane de euro în clădire.

Sediul bibliotecii a fost inaugurat în 2012 şi adăposteşte aproximativ 350.000 de documente şi cărţi vechi rare, din care 40.000 de manuscrise. De asemenea, peste 60.000 de persoane au abonament la Biblioteca Naţională a României, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul instituţiei, iar în aceeaşi clădire funcţionează şi birourile Ministerului Culturii.

Cu toate astea, Ministerul Culturii nu a considerat că este prioritară intrarea în legalitate a clădirii, prin avizare de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici