Cea mai bună apărare e atacul. Tăriceanu continuă asaltul împotriva "Binomului"

Prins în malaxorul DNA, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, continuă asaltul împotriva aşa-zisului "binom" DNA-SRI.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În România s-a născut o supraputere - binomul DNA-SRI, care a scăpat de sub orice control civil şi ajunge să facă abuz de putere prin coruperea pe care ţi-o dă puterea necontrolată, a opinat şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, proaspăt inculpat în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

"Cred că cu toţii aţi sesizat o declaraţie a fostului preşedinte Băsescu, care orice s-ar spune nu poţi să spui că nu e în cunoştinţă de cauză, când atinge anumite subiecte. Această declaraţie este şi gravă, dar şi relevantă. Ce a spus domnul preşedinte, încerc să citez, am notat aici… Serviciile te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar – cu ghilimele evident, te ajută, da -, şi după aceea a spus, da, dar nu te omoară, dar nu sunt capabile să… se referea la cazul Condrea.

Deci excludea posibilitatea ca Serviciile să fie implicate în moartea lui Condrea. Eu nu vreau să discut de moartea lui Condrea, cu toate că problema Hexi Pharma şi scandalul dezinfectanţilor văd că e unul care e de profundă activitate şi astăzi. Dar ceea ce vreau să subliniez este gravitatea acestor afirmaţii ale preşedintelui, care spuneam că vorbeşte în cunoştinţă de cauză pentru că 10 ani de zile a condus şi Parchetele şi Serviciile.

Păi dacă acesta e statul de drept pe care l-a pus pe picioare, în care cei la care face referire te pot compromite sau pot să-ţi facă un dosar, e clar că ceea ce spun eu de multă vreme şi văd că acum au început şi alţii să sesizeze că am dreptate, când spun că în România s-a născut o supraputere formată din binomul DNA-SRI, care este scăpată de sub orice control civil şi ajunge să facă abuz de putere prin coruperea pe care ţi-o dă puterea necontrolată, înseamnă că lucrurile sunt şi grave şi că am şi dreptate", a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE şi-a exprimat dorinţa de trăi într-o Românie liberă, în care în presă şi în mediul politic să nu existe suspiciunea că sunt agenţi acoperiţi, sunt infiltraţi, într-o ţară care să nu fie controlată de Servicii.

"Suntem într-o fază în care echilibrul puterilor în stat a fost puternic dereglat, avem în momentul de faţă în România un Parlament care nu e capabil să-şi exercite funcţia esenţială nici de dezbatere, nici legislativă, nici de control asupra diferitelor instituţii, a se vedea cazul Comisiei de control parlamentar pentru controlul Serviciilor, avem o componentă a puterii judecătoreşti, care aşa cum aţi văzut lucrează foarte bine într-o frăţie extraordinară cu Serviciile după mărturisirea celor din Servicii.

Aduceţi-vă aminte declaraţia domnului general, nu mai ştiu cum îl cheamă [Dumitru Dumbravă, general SRI - n.r.], care spunea că Justiţia a devenit câmp tactic pentru Servicii. Asta nu e ceea ce se numeşte în accepţiunea curentă din lumea occidentală stat de drept. Ăsta e modelul Putin", a adăugat Tăriceanu.

Un preşedinte spectator

"Din păcate avem un preşedinte care este spectator la toată această chestiune şi care sigur că mă felicit că nu mai avem un preşedinte - jucător de tipul lui Băsescu, care vrea să fie şi preşedinte şi judecător şi procuror şi prim-ministru şi ministru la diferite ministere ş.a.m.d. Din punctul de vedere al comportamentului în public, mă bucur că avem un om sobru, dar sobrietatea e una şi lipsa de acţiune şi complezenţa faţă de ceea ce se întâmplă în România, nu trebuie să fie caracteristica preşedintelui. Preşedintele nu trebuie să stea într-o atitudine de contemplare în care urmăreşte atent… Nu, asta nu e specific funcţiei.

Preşedintele trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, scrie în Constituţie şi el trebuie să fie aici un factor activ prin care să observe dereglările de care vorbim, anormalităţile care se produc şi să încerce să propună soluţii prin consultare cu celelalte puteri ale statului. La asta mă aştept din partea preşedintelui şi vă spun că sunt foarte dezamăgit, după cum sunt şi foarte dezamăgit de atitudinea pe care a avut-o în scandalul Hexi Pharma."

Guvernul Cioloş, lipsit de reacţie

"Şi Guvernul n-a avut niciun fel de reacţie, până la urmă cu toate Serviciile pe care le avem, presa a fost cea în măsură să scoată la iveală toată catastrofa din acest domeniu şi să pună pe tapet – a servit informaţiile. După aceea am observat modul în care Comisia de control a SRI a preluat fără niciun fel de analiză, de nimic, a preluat comunicatul SRI-ului şi ne-a servit un comunicat din care una au vrut să spună şi au şi spus şi alta era de fapt realitatea. Ne-au comunicat că au fost sute de informări care au fost trimise şi, în final, aţi văzut câte informări au fost în realitate.

Deci SRI-ul nu e tras la răspundere pentru treaba asta. Eu nu vreau neapărat să căutam un ţap ispăşitor, dar este o realitate pe care nu ne putem face că nu o vedem, nu putem să lăsam oamenii să îşi pună întrebarea: Până la urmă ce facem: mergem la spital şi murim acolo, sau mai bine mergem şi murim acasă? Pierderea încrederii populaţiei în sistemul public de sănătate este foarte gravă, pentru că năruirea încrederii în instituţiile statului până la urmă pavează calea către regimuri autoritare şi către dictaturi.

Şi aici autorităţile care sunt în măsură să reacţioneze şi, în primul rând, cele cu componentă executive, sunt lipsite de reacţie. Am aflat că mâine, după cum ştiţi, va fi o şedinţă a CSAT-ului. N-aş vrea mâine să văd un comunicat al preşedintelui sau o luare de poziţie, în care să ne spună că totul funcţionează perfect, Serviciile sunt perfecte, Guvernul şi-a făcut treaba, că atunci o să ne întrebăm: Bine, atunci dacă toţi şi-au făcut treaba, de ce este situaţia pe care toţi o criticăm şi de care suntem îngrijoraţi?".