CE va purta discuţii cu Curtea de Justiţie în privinţa ACTA

Banner afişat în timpul protestului anti-ACTA din Cluj Napoca în 11 februarie 2012.
Banner afişat în timpul protestului anti-ACTA din Cluj Napoca în 11 februarie 2012. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va consulta Curtea Europeană de Justiţie pentru a stabili dacă ACTA încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

"Intenţionăm să cerem opinia celei mai mari instanţe europene pentru a vedea dacă ACTA este sau nu compatibilă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale UE, precum libertatea de exprimare, informare, protecţia datelor şi dreptul la proprietate intelectuală", a declarat miercuri Karel De Gucht, comisarul european pentru comerţ.

Karel de Gucht a mai precizat că la nivelul instituţiilor europene nu există dubii în acest sens, dar este nevoie ca o instanţă independentă să se propunţe asupra legalităţii acestui acord.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizează lupta împotriva contrafacerii în sens foarte larg, de la medicamente şi alte mărfuri până la desărcări ilegale de pe internet. Potrivit criticilor, textul este prea vag, dând posibilitatea unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor şi poate constitui o încălcare a libertăţilor fundamentale.

22 de ţări europene au semnat la 26 ianuarie, la Tokyo, acordul ACTA. Cele cinci ţări europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda.

Mii de oameni au luat parte la proteste coordonate în toată Europa, inclusiv în România, pentru a-şi exprima împotrivirea faţă de acordul antipiraterie şi anticontrafacere ACTA.

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat marţi că decizia guvernului de a nu ratifica ACTA nu este rezultatul presiunilor opiniei publice sau manifestaţiilor, ci al unui efort de a analiza presupusele consecinţe ale acordului asupra Poloniei.

"Guvernul polonez nu va ceda niciodată la tipul de presiune exercitat de reprezentanţi ai hackerilor din Anonymous, care au spus că vor da publicităţii documente compromiţătoare, dacă guvernul polonez nu îşi retrage semnătura" de pe ACTA, a subliniat Tusk.

"Legislaţia internaţională nu prevede retragerea semnăturii până când acordul nu este ratificat", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe