Ce se întâmplă la neobişnuitele proteste din Hong Kong

Poliţie anti-revoltă în Hong Kong
Poliţie anti-revoltă în Hong Kong (Anthony Kwan/Getty)

Începând cu dimineaţa zilei de 28 septembrie, atunci când organizatorii Occupy Central With Love and Peace au anunţat începerea mişcării pro-democraţie, zeci de mii de locuitori din Hong Kong s-au adunat pentru a protesta paşnic, înfruntând totodată şi forţele de ordine care încercau să-i disperseze cu ajutorul spray-urilor şi a gazelor lacrimogene.

Pe 29 septembrie, guvernul a anunţat că va retrage poliţia de pe străzi la ora după amiezii, în timp ce mii de protestatari continuau să protesteze, extinzând zonele ocupate de la cartierul central până la cartierele nordice şi vestice ale centrului de afaceri asiatic.

Trebuie menţionat că gazul lacrimogen a fost folosit ultima oară în Hong Kong în anul 2005 astfel că evenimentul, împreună cu atitudinea plină de ”iubire şi pace” a protestatarilor, este considerat o raritate. Mai mult, poliţia de revoltă, care s-a alăturat forţelor de ordine ulterior, au tras şi cu gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor, chiar dacă nu le-au folosit pe scară largă.

Un alt eveniment mai puţin obişnuit a venit din partea unor ofiţeri care au participat la reprimarea protestatarilor. Unul dintre ai a publicare o scrisoare prin care-şi cerea scuze faţă de protestatari iar mai mulţi dintre ei au anunţat pe internet ca-şi vor da demisia. Poliţiştii care au făcut aceste gesturi făceau parte din departamentul de poliţie al Hong Kong-ului şi în nici un caz din cel al forţelor de ordine din China continentală, care sunt notorii pentru brutalitatea lor.

Consecinţele protestelor

Până luni, poliţia a arestat 89 de protestatari, incluzând 70 de bărbaţi şi 19 femei, cu vârste cuprinse între 16 şi 66 ani, sub acuzaţii precum intrarea ilegală în clădirile guvernului, adunare ilegală, deranjarea liniştii publice, atacarea poliţiei, şi interferarea cu munca poliţiei, potrivit presei din Hong Kong.

De asemenea, pe fondul blocării traficului pe timpul protestelor, Biroul de Educaţie al Hong Kong-ului a anunţat suspendarea claselor pentru o zi în şcolile K-12 din Wanchai, în nordul oraşului, şi în cartierele Central şi Vestic.

Bursa a resimţit şi ea impactul atât în oraş cât şi la Londra. Acţiunile de la bursa de acţuni au fost de asemenea afectate. Pe 29 septembrie, indexul Hang Seng al Hong Kong-ului a scăzut cu 1,9%, iar dolarul HK a înregistrat cel mai mai abrupt declin din ultimele 18 luni.

Mai mult, băncile din Londra HSBC şi Standard Chartered au fost forţate să-şi închidă sucursalele din Hong Kong de vreme ce tensiunile politice din teritoriu se vor reflecta pe pieţele financiare.

Steagul Chinei, cu susul în jos

Pe 29 septembrie, la ridicarea steagului naţional chinez în centrul Admiralty a avut loc o greşeală neobişnuită. Steagul a fost ridicat invers, cu susul în jos, agitând protestatarii din Hong Kong. Trecătorii au început să aplaude şi să fluiere. În China , ridicarea unui steag invers reprezintă un semnal de panică sau de protest.

Centrul Admiralty este localizat vizavi de sediul guvernului din Hong Kong şi a găzduit în ultimele zile peste 60.000 de cetăţeni care au sprijinit protestele studenţeşti de duminică. Protestatarii care stăteau pe podul din apropierea Centrului Admiralty au fost auziţi strigând ”Jos Partidul Comunist Chinez. [Directorul executiv al Hong Kong-lui] Leung Chun-ying demisionează!”.

Celebrităţile din Hong Kong sprijină Occupy Central

Mai multe vedete din Hong Kong au ieşit în public pentru a sprijini mişcarea de democraţie şi pentru a condamna reprimarea violentă a protestatarilor paşnici de către forţele guvernului.

De exemplu, Denise Ho Wan-see, o cântăreaţă de muzică pop din Hong Kong, a scris într-un articol publicat de Apple Daily. ”Poliţia de revoltă a continuat să lanseze canistrele de gaz lacrimogen una după alta, ţintind către cetăţenii din Hong Kong. Nu-mi pot aminti de câte ori mi-am şters lacrimile. Acesta nu este Hong Kong-ul cu care ne-am obişnuit în timp ce creşteam”.

Directorul de film taiwanez Giddens Ko şi-a schimbat poza de pe Facebook cu o fotografie în care are capul ras, arătându-şi îngrijorarea privitor la situaţia din Hong Kong şi sprijinul pentru ”Occupy Central”. Gestul său a atras peste 10.000 de like-uri în numai şase ore. Cei trei iniţiatori ai mişcării Occupy Central şi alţi 40 de membri ai mişcării şi-au ras capul pe 9 septembrie arătându-şi determinarea de a lupta pentru dreptul la vot universal.