Ce provocări aduce anul 2016 pentru Justiţie

Anul 2016 este un an decisiv pentru Justiţia română - urmează o serie de numiri cruciale în funcţii cheie din aparatul judiciar. Şi, după cum bine ştim, de integritatea şi competenţa celor aleşi depinde în mare măsură activitatea şi performanţa instituţiilor pe care aceştia le vor conduce.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

În primele zile ale lunii ianuarie urmează să fie ales un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul de un an al actualului şef CSM Marius Tudose, şi al vicepreşedintelui instituţiei, Bogdan Gabor, vor expira pe 6 ianuarie.

La toamnă se vor desfăşura, de asemenea, şi alegeri pentru noi membri ai CSM, aceştia urmând să îşi înceapă mandatul de şase ani în ianuarie 2017.

Şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor avea loc schimbări fundamentale. Şefa instituţiei, Livia Stanciu, îşi încheie în toamna acestui an al doilea mandat consecutiv şi nu mai poate fi numită din nou în funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea CSM, va trebui să numească un nou preşedinte şi un nou vicepreşedinte al ÎCCJ, pentru un mandat de trei ani.

În anul 2016 expiră şi mandatele Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, şi al procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

La jumătatea acestui an, preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi cu avizul secţiei pentru procurori a CSM, va numit un nou Procuror General şi un nou procuror-şef al DNA, pentru un mandat de trei ani. Teoretic, atât Niţu cât şi Kovesi ar putea fi reînvestiţi în funcţii.

Un alt eveniment important în lumea Justiţiei este numirea, în a doua parte a anului, a trei judecători la Curtea Constituţională, câte unul de către preşedintele Iohannis, de Senat şi de Camera Deputaţilor, pentru un mandat de nouă ani.

Cei trei judecători care îşi încheie mandatele anul acesta sunt Augustin Zegrean, Puskas Valentin-Zoltan şi Toader Tudorel. Odată cu plecare lui Zegrean, care a ocupat funcţia de şef al CCR timp de două mandate consecutive, va trebui ales un nou preşedinte al Curţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne