Ce informaţii vor conţine cip urile din noile cărţi de identitate, introduse de la 1 iulie

Diplome, acte de identitate şi ştampile falsificate
Diplome, acte de identitate şi ştampile falsificate (Epoch Times România)

Autorităţile au anunţat recent că buletinele de identitate vor fi făcute de la 1 iulie după model european, iar cetăţenii pot opta pentru cărţile de identitate electronice. Astfel, noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului, notează b365.ro. În Nota de Fundamentare a proiectului de ordonanţă apar câteva informaţii despre cipul noilor acte de identitate, cât şi despre modul în care se va face accesul la date.

Prin urmare, cartea electronică de identitate (CEI) şi cartea electronică de rezidenţă (CER) nu utilizează tehnologia RFID (Identificarea prin Radio Frecvenţă), o metodă de identificare automată care se bazează pe stocarea şi regăsirea datelor fără atingere, la distanţă, prin unde radio. Acest tip de tehnologie a fost supusă unor numeroase controverse de-a lungul timpului.

Noile acte de identitate, CEI şi CER, vor avea incorporat un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-ul va include un microcontroler integrat, cu capabilităţi de procesare criptografică, o memorie internă şi o antenă pasivă, iar comunicarea cu un cititor se face conform standardului de comunicaţii şi protocoale ISO 14443, iar pe interfaţa contact se face potrivit standardului de comunicaţii şi protocoale ISO 7816.

Tehnologia smart card contactless folosite permite accesul la datele electronice doar în condiţiile în care se autorizează citirea acestora. Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/ primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice.

Accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI, cum ar fi un număr personal de identificare (PIN). Astfel, tehnologia contactless cip inteligent va avea implementat intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi duplicării informaţiilor.

De la 1 iulie, intră în vigoare cărţile de identitate de tip european, care au mărimea unui permis de conducere, iar de la această dată se va putea opta şi pentru buletinele biometrice.

Specialişti din cadrul MAI precizează că acest tip de buletin, care va conţine cipul şi amprentele deţinătorului, nu vor fi obligatorii.

"Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului", a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Implementarea noilor acte de identitate se va face treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.
Pentru cărţile de identitate care vor intra în vigoare din iulie, noile dimensiuni sunt de 85,6 x 54,0 mm, iar informaţiile vor fi tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.