Ce faci când te ceartă şeful?

Cultura de la birou este un aspect de multe ori neglijat la locul de muncă
Cultura de la birou este un aspect de multe ori neglijat la locul de muncă (William Thomas Cain / Getty Images)

Cu toţii am primit „bocăneli în figură” la serviciu, de la şefi, de la colegi sau de la alţi angajaţi, şi chiar dacă mulţi s-au obişnuit cu acest fapt, un studiu recent arată că un astfel de comportament poate provoca probleme de sănătate precum diabetul şi bolile cardiace, explică experţii în sănătate, citaţi de 7sur7.be.

Munca sub conducerea unui şef dificil poate rezulta în stres, ore suplimentare şi o atmosferă de lucru neplăcută. Iar asta nu este tot. Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au desfăşurat un studiu pe şoareci care arăta că şi sănătatea este influenţată. Stresul provocat de situaţia tensionată de la locul de muncă poate aduce schimbări la nivelul celulelor imunitare, care provoacă inflamaţii asociate cu mai multe probleme de sănătate precum bolile cardiace şi diabetul.

În cercetările efectuate, sângele şoarecilor supuşi condiţiilor de stres a fost comparat cu cel al unei persoane în posturi asemănătoare. ”Celulele din sângele acestor două grupuri prezintă aceleaşi caracteristici” a explicat Dr. John Sheridan pentru Daily Mail.

”Conform studiului nostru, lucrul cu un şef stresant are consecinţe grave negative asupra sistemului imunitar”, a adăugat doctorul.

Creierul poate influenţa negativ corpul iar conform cercetărilor, stresul este asociat de cele mai multe ori cu probleme de sănătate.

Conform studiilor medicale, stresul reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului, ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forţă, solicitare, tensiune sau hărţuire.

În cazul în care agentul stresor are o acţiune de durată, putem vorbi de sindromul general de adaptare care presupune o evoluţie treptată, explică Doctorul Hans Selye.

Următoarele analize ale oamenilor de ştiinţă, urmăresc să descopere cum stresul poate avea consecinţe atât de grave asupra stării de sănătate generale, concluzionează 7sur7.be .