Ce este Google Chromecast

Google
Google (Justin Sullivan / Getty Images)

Google Chromecast este vândut de o vreme în Statele Unite iar acum a ajuns şi în Europa, deocamdată numai în Marea Britanie. Ce este de fapt Chromecast?

Chromecast este un device de streaming, fabricat de Google, se poate cupla la un televizor pe portul de HDMI. Aceasta este definiţia de bază, dar dispozitivul este mult mai mult decât atât. Poate deveni un portal wireless către muzică, fotografie şi alte aplicaţii, care vă poziţionează televizorul în centrul internetului.

Chromecast lucrează cu aplicaţii precum Netflix, YouTube sau Plex pentru video-streaming, dar permite de asemenea utilizatorilor să deschidă prin telecomandă un tab din browserul Chrome (de pe tabletă de exemplu) pe un ecran mare. Asta înseamnă, că orice pagină internet poate fi redată prin acest dispozitiv pe un televizor.

Beneficiile la care s-au gândit cei de la Google când au proiectat Chromecast au fost legate de controlul pieţii - dezvoltatorii pot realiza o singură aplicaţie care să funcţioneze prin intermediul Chromecast pe orice televizor.

Recent, Google a updatat Chromecast cu suport pentru un număr suplimentar de formate video, audio şi de imagine. Există chiar zvonuri, cu privire la un Wi-Fi de 5GHz şi noi "Servicii TV ". Iar prin intermediul open SDK, orice dezvoltator poate profita de această platformă adăugând aplicaţiilor lor suport Chromecast, doar prin folosirea unei simple linii de cod. Deoarece smart TV-urile trebuie up-datate, ele nu vor avea niciodată suportul de care se bucură o platformă deschisă din partea dezvoltatorilor şi din partea Google, nemaivorbind de faptul că acestea pot funcţiona pe orice televizor.

Chrome Cast ca add-on

Chrome Cast este un add-on la browser-ul Google Chrome, care permite utilizatorilor să lanseze orice de pe ecranul lor pe un televizor. Este aproape contra-intuitiv, deoarece televizoarele şi platformele mobile se bazează pe aplicaţii, iar asta le privează de posibilitatea vizualizării în browser. Această aplicaţie este strălucită: nu se bazează pe update-uri şi foloseşte o platformă deja destul de bine dezvoltată în Chrome.

Smart TV-urile pot beneficia de un număr de aplicaţii în continuă creştere, dar chiar şi cu update-uri regulate ele nu sunt scutite de bug-uri. Aplicaţii prestigioase, precum iPlayer-ul BBC-ului sau Netflix sunt de obicei bine concepute, dar o mulţime de alte aplicaţii se înghesuie să pătrundă pe televizoare, rezultatul reflectându-se în calitate. Chrome Cast pe cealaltă parte foloseşte pur şi simplu web-siteuri binecunoscute, care rulează de ani buni.

Din interiorul browser-ului Chrome, prin selectarea tabului Cast putem trimite în mod direct orice vizionăm pe televizorul conectat la Chromecast. Pentru YouTube şi Netflix există un buton Cast specific, care va transmite streamul video, facilitând vizulizarea sa full screen pe televizor.

Selectarea aplicaţiilor

Butonul Cast menţionat anterior deserveşte de asemenea anumite aplicaţii, permiţând utilizatorilor proiecţii video de pe un mobil pe un televizor. Mobilul se transformă atunci în telecomandă iar dispozitivul Chromecast preia stream-ul direct de pe internet.

Aplicaţiile curente cu suport în Statele Unite sunt: Red Bull TV, Netflix, HBO Go, Hulu Plus, Pandora, YouTube, Google Play TV, Movies, şi Music, Vevo, Songza, Plex, Post TV, Viki şi RealPlayer Cloud.

HBO Go şi Hulu Plus nu funcţionează în Marea Britanie, dar BBC a realizat drept compensare o versiune de iPlayer compatibilă pentru lansarea în Marea Britanie.

Aplicaţiile Netflix, YouTube şi Media Google Play oferă funcţiile butonului Cast. Google fiind cunoscut, această funcţie este probabil să apară în mai multe aplicaţii odată cu creşterea în popularitate a Chromecast datorită SDK-ului său public. Este necesară doar adăugarea câtorva linii de cod din partea dezvoltatorilor pentru ca butonul Cast să apară în aplicaţiile lor.

Un alt avantaj constă în faptul că Chromecast în prezent derulează streamurile video de pe internet mai degraba decât de pe mobilele utilizatorului. Asta implică un consum redus al bateriei, în timp ce unele alternative precum Apple TV adaugă o solicitare suplimentară pe mobilul care redă streamul video stocat.

În ceea ce priveşte fişierele stocate local putem beneficia de ajutorul măreţei aplicaţii Plex. Aceasta foloseşte routerul Wi-Fi pentru a derula fişierele video de pe calculatorul dumneavoastră pe un ecran mare. Este realizată pentru o performanţă impecabilă şi poate afişa imagini secvenţiale mari din filme sau spectacole în scopul navigării uşoare.

Navigarea web pe televizor

Datorită funcţiei Chrome Cast este posibilă navigarea pe paginile web pe un ecran TV mare. Asta înseamnă că acestea vor fi transferate pe televizor de pe orice site, lucrul realizat chiar de browser. Ar putea deveni o cale agreabilă de a vă prezenta fotografiile stocate pe Dropbox sau de a citi un articol lung stând doar pe canapea şi neţinând în mână niciun dispozitiv.

Singura problemă de aici este lipsa suportului Silverlight, de care este nevoie pentru a derula Netflix şi Amazon Prime Instant. Desigur, cu aplicaţiile Netflix nu este problemă, dar pe utilizatorii Amazon Prime Instant îi lasă în baltă. Probabil că este o mişcare venită din partea Google pentru a încuraja Amazon să realizeze o aplicaţie asemănătoare.

Concluzie

Există multe alternative de a transforma un televizor vechi într-unul smart. Chromecast este atât accesibil financiar cât şi funcţional. Ceea ce îi lipseşte la ora actuală este suportul pentru navigarea în taburi. Dar faptul că funcţionează atât pentru Android cât şi pentru iOS îi lărgeşte potenţiala bază de utilizare.

La scurt timp după lansarea sa internaţională, acesta ar putea fi noul dispozitiv pe care dezvoltatorii nu-l pot ignora atunci când realizează aplicaţii. Simplitatea în folosire face din Chromecast un upgrade vialbil pentru cei care îndrăgesc streamurile video online, muzica şi fotografia.

Alternative precum Stick-l Streaming Roku oferă mult mai multe aplicaţii. Peste 800 sunt disponibile în momentul de faţă. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că Chromecast este tânăr, pe când Roku este deja un brand binecunoscut. De asemenea stick-ul Roku este mai scump, el costând 50 USD / 50 £. Google Chromecast se vinde în prezent cu 35 USD în Statele Unite şi cu 30 £ în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură