Ce au decis judecătorii în cazul "doctorului în economie" Darius Vâlcov

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea Academiei de Studii Economice de retragere a titlului de doctor lui Darius Vâlcov.

"Admite cererea. Dispune anularea diplomei de doctor seria F nr.0003384 eliberată sub nr.448/19.10.20210. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bucureşti- Secţia a-II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 20.01.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei", este minuta instanţei citată de Ziare.com.

Decizia poate fi atacată cu recurs.

Reamintim că magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au luat în discuţie, miercuri, anularea diplomei de doctor a fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, acuzat de plagiat, în contextul în care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor, definitiv şi irevocabil, controversatului politician, informează Ziare.com.

Profesorul Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice – instituţie reclamantă în dosarul în care Vâlcov e acuzat de plagiat - susţine că acest pas este „obligatoriu”. Motivul este acela că, dacă solicitarea către instanţă nu ar fi fost, Darius Vâlcov ar putea ataca decizia universităţii, considerând-o ca fiind ilegală.

"Suntem obligaţi de lege să procedăm aşa, noi nu putem să anulăm diploma. Rectorul dă o decizie de retragere a diplomei, dar în acelaşi timp trebuie să existe şi o decizie a instanţei în acest sens. În cazul de faţă, în momentul în care am dat decizia de retragere a diplomei, am transmis către instanţă şi solicitarea de a retrage legal, pe lângă titlul de doctor şi diploma aferentă", a declarat rectorul ASE pentru publicaţia citată.

În urma verificării lucrării de doctorat, oficialii CNATDCU au constatat că mai mult de un sfert din teză este plagiat.

În octombrie 2019, jurnalista Emilia Şercan dezvăluia că Darius Vâlcov, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului preşedinte al PSD Liviu Dragnea, a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanţe fără să indice vreo sursă. Acesta este verdictul Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice, dezvăluia la acea vreme Pressone.ro, într-un articol semnat de Emilia Şercan.

"În plus, rectorul ASE a cerut retragerea titlului de doctor deţinut de fostul consilier al Vioricăi Dăncilă şi tovarăşul de escrocherii guvernamentale a lui Liviu Dragnea. În februarie, imediat după ce am publicat ancheta despre teza sa, Vâlcov susţinea într-un comentariu pe Facebook că este 'exclus' ca aceasta să fie plagiată. Verdictul dat de Comisia de Etică se bazează (mai ales) pe paginile pe care le-am descoperit plagiate din autori pe care Vâlcov nu i-a menţionat nici în note de subsol şi nici în bibliografie", a comentat Emilia Şercan, pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, jurnalista susţinea că niciun rând din ce a plagiat nu a fost copiat din online, ci numai din cărţi "puţin sau deloc cunoscute", aşa cum au fost catalogate de Comisia de Etică.

"Practic, nu am avut la îndemână niciun indiciu pe care să mă bazez şi cu toate astea am reuşit să găsesc sursele plagiatului. Cum? Făcând multe, multe, multe analogii, căutând autorii care au scris despre subiectele abordate în teză. Categoric, a fost una dintre tezele care m-au provocat şi care m-au testat cel mai mult. Iar acum, că verdictul meu a fost confirmat, pot să povestesc lucrurile astea", a precizat Emilia Şercan.