Ce a discutat Iohannis la telefon cu Maia Sandu, Andrei Năstase şi Igor Dodon

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o serie de convorbiri telefonice cu liderii politici ai R. Moldova, în speţă cu premierul Maia Sandu, cu viceprim-ministrul Andrei Năstase şi cu preşedintele republicii, Igor Dodon.

„Aceste discuţii telefonice au avut loc în contextul politic din Republica Moldova de după instalarea noului Guvern şi în condiţiile în care, la iniţiativa Preşedintelui Klaus Iohannis, prin concluziile Consiliului European din 20-21 iunie a.c., liderii europeni au salutat transferul paşnic de putere de la Chişinău şi au agreat consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova pe baza unor măsuri concrete”, anunţă un comunicat al Cotroceniului.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis „a reiterat susţinerea României şi a sa personală, în condiţiile angajamentului clar şi concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic".

În acelaşi timp, şeful statului a exprimat deschiderea ca România, pe baza solicitărilor concrete ale Republicii Moldova, să acorde asistenţă dedicată pentru consolidarea instituţiilor din domenii prioritare pentru Republica Moldova şi că ţara noastră va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum şi a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Prim-ministrul moldovean Maia Sandu va efectua o vizită la Bucureşti pe 2 iulie, ocazie cu care cei doi înalţi demnitari vor continua şi aprofunda dialogului bilateral. De asemenea, a fost convenită efectuarea unei vizite la Bucureşti, la începutul lunii iulie, a viceprim-ministrului Andrei Năstase.

„În cadrul convorbirii telefonice cu Preşedintele Igor Dodon, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menţinerii parcursului european al Republicii Moldova, a implementării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menţinerea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale în graniţele internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său pro-european, precum şi a consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova”, mai precizează comunicatul.

Preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul acordat de România în diverse domenii de interes direct pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi a reiterat poziţia sa, exprimată la data de 14 iunie 2019, privind dorinţa de a susţine şi continua Parteneriatul Strategic bilateral cu România.