"CCR vrea prag pentru abuz. Să fie un leu!" - Tudorel Toader inundat de semnături

Peste 25.000 de cetăţeni au semnat, în 48 de ore, petiţia prin care cer ca pragul pentru abuz în serviciu - dacă tot insistă puterea să adopte unul - să fie stabilit la 1 leu. Astăzi, semnăturile lor au ajuns la Tudorel Toader.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă în iarnă indignaţi de OUG 13 care stabilea - printre altele - pragul pentru abuz în serviciu. Alte zeci de mii şi-au dat semnăturile, în doar două zile, pentru că acest prag, pe care Ministerul Justiţiei insistă să îl stabilească în urma unei decizii CCR, să fie de doar 1 leu, i-a transmis miercuri reprezentanta platformei de-clic.ro, Claudia Apostol, lui Tudorel Toader.

Venită la dezbaterile organizate la Ministerul Justiţiei pe tema pragului pentru abuz în serviciu, Claudia Apostol i-a înmânat lui Toader şi dovada palpabilă a spuselor sale, respectiv cele 25 143 de semnături strânse de petiţia "CCR vrea prag pentru abuz. Să fie un leu!

Aici sunt consultaţi practic 30 de oameni şi nu există un eşantion reprezentativ care să arate opinia majorităţii. Noi am avut această curiozitate şi în mai puţin de 48 de ore peste 25.000 de cetăţeni cer prag de 1 leu pentru abuz în serviciu.

Practic, ne întoarcem în ianuarie, februarie şi discutăm despre praguri pentru abuz în serviciu când, de fapt, abuzul e abuz, asta spune societatea civilă în stradă şi iată în număr covârşitor în practic 2 zile de la lansarea acestei teme în urma deciziei CCR", i s-a adresat Claudia Apostol lui Tudorel Toader, înainte de a îi înmâna lista de semnături.

Reamintim că Tudorel Toader a organizat miercuri o dezbatere publică privind modificarea şi completarea dispoziţiilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu alte cuvinte, în sensul stabilirii unui prag pentru această infracţiune.

În cadrul acesteia, numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile i-au transmis ministrului că nu vor prag, iar dacă va fi stabilit totuşi unul acesta să fie de un leu, sau chiar zero. De asemenea, oamenii au transmis că decizia CCR este una abuzivă şi că nu este admisibil ca CCR să-şi depăşească competenţele şi nimeni să nu poată face nimic. În acest context s-a vorbit despre redefinirea rolului CCR în Constituţie şi chiar despre un referendum pe tema CCR.

Nu în ultimul rând, s-a sugerat redefinirea abuzului în serviciu ca infracţiune de pericol, nu de rezultat, ceea ce ar duce la căderea în desuetudine, s-a discutat despre necesitatea redefinirii filozofiei politicii penale, astfel încât să avem o justiţie funcţională. De asemenea, s-a arătat că stabilirea unui prag pentru abuz în serviciu deschide o cutie a Pandorei, deschizând portiţa adoptării de praguri şi pentru alte infracţiuni, precum neglijenţă în serviciu etc.