CCR: Ordonanţa privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind traseismul aleşilor locali este neconstituţională. Decizia Curţii Constituţionale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar judecătorii Curţii vor trebui să-şi susţină hotărârea.

Prin această hotărâre, judecătorii constituţionali aprobă sesizarea depusă săptămâna trecută de către deputaţi ai PNL, care au explicat că OUG 55/2014 emisă de Guvernul Victor Ponta este neconstituţională.

Totodată, surse de la Curtea Constituţională au declarat pentru Mediafax că Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, şi măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă.

"Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, pentru a le pune în acord cu decizia CC", au arătat sursele citate.

Deputaţii PNL au arătat, în sesizarea depusă la CCR, că aşa numita ordonanţă a traseismului este neconstituţională pentru că a reglementat segmentul din Constituţie privind instituţiile fundamentale ale statului, segment ce nu poate fi modificat prin ordonanţe de urgenţă.

În sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, precum şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

OUG-ul a facilitat migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, permiţându-le să opteze pentru un nou partid până pe 17 octombrie, cu numai o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, când premierul Victor Ponta a candidat din partea PSD la cea mai înaltă funcţie în stat.

De asemenea, deputatul PNL a menţionat că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pe o perioadă limitată, ceea ce intră în contradicţie cu decizia CCR care precizează că ”legea trebuie să aibă un caracter general şi nu unul discriminatoriu”.

Totodată, deputatul PNL a declarat că cei care au redactat OUG 55 ”au mentalitate de baroni”, explicând că modul în care a fost formulată ordonanţa implică faptul că atunci când ”un consiliul local sau judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului înseamnă că acel consiliu nu funcţionează”.

Liberalii au afirmat anterior că, în situaţia în care CCR va admite sesizarea, deputaţii PNL se vor întoarce în Parlament pentru a adopta un proiect de lege de respingere a actului normativ.

"Dacă cei de la CC vor admite sesizarea noastră este posibil ca în motivarea deciziei să ne dea şi nişte îndrumări cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele aleşilor locali care au migrat, n.r.), dacă nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere şi conform Constituţiei atunci când se respinge OUG trebuie că legiuitorul să stabilească şi ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanţei respinse", a declarat Nicolescu.

Proiectul legislativ privind traseismul aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului ca for decizionar, fiind înregistrate 86 de voturi ”pentru”, 36 ”împotrivă”, şi 6 abţineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne