CCR, decizie oficială: Nu pot fi interzise prin Constituţie amnistia şi graţierea faptelor de corupţie

Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a respins, joi, iniţiativele de revizuire a Constituţiei depuse de opoziţie şi de putere după referendumul pe justiţie din 26 mai. Motivul invocat: interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie depăşeşte limitele de revizuire a Legii fundamentale.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei opt judecători prezenţi la şedinţă. A absentat doar Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituţionale a preşedintelui Klaus Iohannis.

"Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii", se arată în minuta CCR citată de G4media.

Curtea Constituţională mai precizează că propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/ a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii.

"Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni", a punctat CCR.

Celelalte prevederi ale iniţiativelor de revizuire – interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi oferirea posibilităţii şi altor instituţii de a ataca OUG-urile la CCR – au primit undă verde de la Curte.

Odată respinse, cele două iniţiative de revizuire a Constituţiei vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituţionale.