CCR a decis: Legea cartelelor telefonice prepay este neconstituţională

Augustin Zegrean în Parlamentul României
Augustin Zegrean în Parlamentul României (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că legea privind obligativitatea înregistraţii utilizatorilor de cartele prepay şi reţele wi-fi este neconstituţională, legea fiind "viciată în mod iremediabil."

Potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times, CCR a admis, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională, în ansamblul ei.

Legea, prezentată de SRI şi de Parlament drept un instrument ajutător în lupta contra terorismului şi infracţionalităţii a ajuns pe masa judecătorilor în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Pe 9 iulie, Ciorbea a sesizat Curtea cu privire la Legea de modificare a OUG 111/2011, apreciind că actul normativ aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

Marţi, 16 septembrie, judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că "dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.", se precizează în comunicatul remis de CCR.

"Dispoziţiile legale criticate nu numai că relativizează garanţiile de siguranţă a reţinerii şi păstrării datelor, neimpunând standarde corespunzătoare de asigurare a nivelului de securitate şi confidenţialitate care să poată fi controlate efectiv(...) ci, prin lipsa oricărei reglementări cu privire la modalitatea de accesare şi utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciată în mod iremediabil", adăuga judecătorii CCR.

Reamintim că legea de modificare a OUG 111/2011 a fost adoptată în procedură de urgenţă de ambele camere ale Parlamentului şi a stârnit valuri de critici în rândurile societăţii civile. În faţa sediului SRI au avut loc proteste împotriva acestei legi şi o serie de organizaţii neguvernamentale i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.