CCR a decis: Doar una dintre cele trei legi ale justiţiei este neconstituţională

Judecătorii CCR au dezbătut noile sesizări care vizează legile Justiţiei, acte normative contestate atât de liberali, cât şi de USR şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

UPDATE. Curtea Constituţională a României a admis sesizările formulate de PNL, USR şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modificările aduse Statutului judecătorilor şi procurorilor.

Legea privind organizarea judiciară şi cea privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii au primit însă undă verde, Curtea respingând sesizările PNL şi USR, şi vor merge acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru prmoulgare.

* * *

Curtea Constituţională va dezbate joi sesizările depuse de PNL şi USR la legile justiţiei, precum şi sesizarea ICCJ la legea privind statutul judecătorilor. Aceasta este a doua oară când legile Justiţiei sunt contestate la CCR.

Cele două partide au găsit 37 de motive de neconstituţionalitate, dintre care 22 la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Reamintim că pe 26 martie, după ce legile Justiţiei au ieşit din comisia Iordache, reprezentanţii PNL şi USR au anunţat că se vor adresa din nou Curţii Constituţionale. Potrivit PNL, au fost create "suficiente motive pentru ca textele care vor fi adoptate ca urmare a reexaminării să fie declarate în bună măsură neconstituţionale" iar USR a transmis, prin deputatul Stelian Ion, că în raportul comisiei au fost votate unele amendamente, iar la votul din plenul Camerei Deputaţilor au ajuns într-o altă variantă.

PNL: Şedinţa comisiei a fost "sub imperiul grabei şi al superficialităţii"

"Şedinţa comisiei speciale de astăzi a fost, de asemenea, sub imperiul grabei şi al superficialităţii, aşa cum s-au desfăşurat o bună parte din lucrările acestei comisii. Am fost convocaţi undeva în cursul după-amiezii de ieri, nu ni s-a comunicat până azi-dimineaţă la orele 10:00 niciunul dintre amendamentele care urmau dezbătute", a declarat liberalul Ioan Cupşa, citat de ziare.com.

"Au fost modificate în această procedură de reexaminare texte care n-au fost declarate neconstituţionale de către CCR. De asemenea, n-au aplicat cu corectitudine decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituţionale. Au adăugat texte noi la textele care au fost adoptate ulterior. Ne vedem la CCR şi ne vom vedea după aceea, din nou, în această procedură de reexaminare", a mai precizat liberalul.

USR: În raportul comisiei au fost votate unele amendamente, iar la votul din plenul Camerei Deputaţilor au ajuns într-o altă variantă

"Amendamentele nu s-au regăsit toate în acele rapoarte şi au fost chestiuni votate într-un anumit fel în comisie şi într-o altă variantă s-au regăsit în rapoarte. Iarăşi o chestiune foarte gravă, solicitarea USR de a fi prezenţi la aceste discuţii şi magistraţii, reprezentanţii CSM, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, nu a fost primită de către PSD. Au considerat dumnealor că le stiu pe toate, că pot face aceste texte pe genunchi şi lucrul acesta va afecta", a susţinut deputatul USR Stelian Ion, precizând că, după votul final din Senat, USR va ataca alături de PNL cele trei Legi ale Justiţiei la CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne