Cazuri similare, decizii diferite. Victor Ciobanu: Uneori am impresia că cineva în staful PD lucrează exact pe scenariul invalidării alegerilor

Victor Ciobanu, analist politic
Victor Ciobanu, analist politic (Captură foto / unimeadia.md)

„Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) este o instituţie inutilă, absolut subordonată care funcţionează de la telecomandă, exact aşa cum va funcţiona Comisia Electorală Centrală (CEC)”, a menţionat comentatorul politic, Victor Ciobanu, în contextul eliberării de către ANI a două certificate de integritate cu decizii diferite, deşi sunt cazuri similare.

Recent, candidatul la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Nostru pe circumscripţia Râşcani, Victor Bogatico, a obţinut certificatul de integritate de la ANI în care este menţionat că este condamnat în prima instanţă fiind obligat să plătească o amendă de 30 mii de lei, dosarul acestuia aflându-se în prezent la Curtea de Apel Bălţi.

Comparativ cu Victor Bogatico care, potrivit lui Victor Ciobanu, nu va fi admis la alegeri de către CEC, este cazul primarului de Orhei, Ilan Şor, care este condamnat în prima instanţă, doar că la 7,5 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dosarul său aflându-se în continuare la Curtea de Apel Cahul, va putea participa la parlamentare, obţinând certificatul de integritate cu uşurinţă.

Odată ce lui Ilan Şor i s-a permis să candideze, ar fi trebuit să i se permită şi lui Victor Bogatico, consideră analistul politic, Roman Mihăieş. Mai mult decât atât, Mihăieş a ţinut să explice că în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova şi Codul Electoral, există doar două categorii de cetăţeni care nu pot concura, cei condamnaţi definitiv şi cei care sunt consideraţi incapabili din motive de sănătate.

„Această farsă care se numeşte alegeri parlamentare 2019, cred că abia începe şi aceasta este, cu siguranţă nu ultima, deci vom vedea multe decizii foarte „interesante”. Aşa cum avem o justiţie selectivă şi putem discuta pe diferite dosare, exact aşa putem acum desprinde o abordare selectivă faţă de candidaţii puterii. Ca prin miracol, după tragere la sorţi, toţi candidaţii puterii sunt nr. unu în circumscripţii, colectează semnături în decurs de 3-5 ore, ceea ce este imposibil fizic etc”, a declarat Victor Ciobanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

În context, comentatorul politic a ţinut să puncteze că uneori se crează „impresia că cineva în staful PD-ului lucrează exact pe scenariul invalidării acestor alegeri, se comit toate încălcările posibile şi imposibile, le-am văzut în perioada preelectorală deja, pomeni, concerte, neconvenienţe în raportări financiare una după alta”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe