Cazul tinerei violate în Vaslui. Ponta, către Cazanciuc: Dacă CSM nu ia măsuri, mai bine vă daţi demisia

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE - "M-a dojenit aşa puţin premierul pentru lucruri care apar în spaţiul public. Dincolo de declaraţiile publice, sunt proceduri în curs de derulare şi cred că trebuie să aşteptăm procedurile pentru a fi finalizate de către Inspecţia Judiciară. Sigur, este puţină emoţie în jurul acestui caz, este până la urmă firesc, numai tată să nu fii în situaţia victimei în momentul de faţă.

Dar, dincolo de emoţie, trebuie să respectăm anumite proceduri să vedem dacă cineva a greşit sau nu. Cred că în câteva zile vom aveam un rezultat de la Inspecţia Judiciară. Dacă demisia mea ajută la înfăptuirea justiţiei, cu siguranţă că voi demisiona", le-a declarat jurnaliştilor ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

* * *

Declarându-se indignat de modul în care autorităţile judecătoreşti au acţionat în cazul fetei violate de la Vaslui, premierul Victor Ponta i-a transmis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, la începutul şedinţei de Guvern, că în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu ia măsuri, ar face bine să îşi prezinte demisia.

"De ani de zile spunem că Justiţia trebuie să pedepsească pe toţi în mod egal, dar mai ales pe cei ce comit crime, violuri, tâlhării. De ani de zile nu facem altceva decât să dăm la televizor bătălii politice cu Justiţia şi, în schimb, dacă nu se afla de către presă ce s-a întâmplat la Vaslui, nişte infractori periculoşi stăteau acasă bine-mersi şi noi ne bucurăm că vedem deputaţi sau senatori sau politicieni arestaţi preventiv.

Cred că e un lucru foarte grav în care am ajuns cu întreaga societate, ne concentrăm doar pe ceea ce e interesant politic sau pentru media, şi nu ne concentrăm pe viaţa de zi cu zi a oamenilor şi vreau să cred că după acest lucru se va schimba ceva cu adevărat şi vreau să vă rog, domnule ministru al Justiţiei, sper că nu este nicio presiune la adresa justiţiei, să vă exercitaţi toată autoritatea funcţiei în cadrul CSM şi, dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură, mai bine vă daţi dumneavoastră demisia, că cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă zi de zi în România", a declarat Victor Ponta, la debutul şedinţei de guvern, citat de Mediafax.

Premierul Ponta s-a arătat din nou extrem de nemulţumit de prestaţia CSM care nu le permite politicienilor să comenteze cazurile din justiţie.

"Şi poate în felul acesta le atrageţi atenţia celor din CSM că în afară să ne spună nouă când nu avem voie să comentăm... uite că acum am voie să comentez.", a precizat Ponta, citat de Hotnews.ro.

Comentând cu o în urmă cazul celor şapte tineri acuzaţi de viol în Vaslui şi eliberaţi din arest printr-o decizie a judecătorilor, Robert Cazanciuc a subliniat că "justiţia se face în sala de judecată şi doar atât" şi că trebuie aşteptate rezultatele Inspecţiei Judiciare în acest caz.

"Ce s-a întâmplat o să vedem la momentul finalizării demersurilor începute la nivelul Inspecţiei Judiciare. Pe de altă parte, nu putem să uităm că justiţia se face în sala de judecată şi doar atât. Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei (Judiciare - n.r.) şi ulterior să vorbim de eventuale greşeli sau alte forme de vinovăţie.

Evident că opinia publică este revoltată de un caz în sine, dar cred că până la finalizarea într-o primă instanţă e destul de dificil să ne putem pronunţa, neştiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, pentru a avea o informaţie corectă cred că trebuie să aşteptăm această verificare a Inspecţiei".

Liberalii reacţionează: "E scandalos că inculpatul Ponta dă indicaţii ministrului Justiţiei"

"E jenant că Victor Ponta, aflat într-o situaţie gravă, vrea să obţină puţin profit politic pe seama violului de la Vaslui. Să trecem peste faptul că, în cazul bătăilor şi abuzurilor de tot soiul ale primarului de la Iaşi asupra unei femei, acelaşi Ponta spunea, pe dos, că Justiţia acţionează prea cu sârg.

Merită totuşi observat că e scandalos, dar absolut scandalos că, într-o ţară UE, un inculpat pentru spălarare de bani, fals, evaziune fiscală poate da indicaţii ministrului Justiţiei şi se poate răţoi la CSM. E o problemă pe care o va rezolva ofensiva societăţii civile, pe care o va regla Justiţia din interior, nu în care va pune ordine mormaiala electoralistă a unui inculpat oarecare" a declarat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.