Cazul Skripal. Neurotoxina Noviciok plantată în bagajul fiicei fostului spion, susţine The Telegraph

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Agentul chimic de uz militar folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal a fost introdus în valiza fiicei sale înainte ca aceasta să plece din Moscova, a precizat ziarul The Telegraph, citând surse neidentificate.

Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, în faţa unui centru comercial din oraşul britanic Salisbury în 4 martie. Cei doi se află în stare critică de atunci şi sunt internaţi în spital.

Iulia Skripal a zburat din Moscova spre Londra în 3 martie, conform unităţii antitero a poliţiei britanice.

Investigatorii britanici lucrează asupra teoriei că substanţa toxică a fost impregnată într-un obiect de îmbrăcăminte sau de uz cosmetic sau într-un cadou ce a fost deschis în locuinţa lui Skripal din Salisbury, a susţinut ziarul.

Marea Britanie a susţinut că agentul chimic – care a otrăvit de asemenea şi un ofiţer de poliţie care a cercetat zona din jurul băncii – a fost Noviciok, o neurotoxină letală dezvoltată iniţial de armata sovietică.

Londra a învinuit Moscova pentru atac şi a declarat că 23 de cetăţeni ruşi, despre care a precizat că sunt spioni care lucrează sub acoperire diplomatică la ambasada din Londra, au la dispoziţie câteva zile pentru a pleca din Marea Britanie.

Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa au cerut Rusiei, într-o declaraţie comună publicată joi, să explice cum a fost folosită substanţa Noviciok pe teritoriul britanic.

Rusia a negat orice implicare în atac, a acuzat Londra de alimentare a isteriei antiruseşti şi a declarat că este pregătită la rândul său să expulzeze un anumit număr de diplomaţi britanici din Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe