Cazul papagalului Snowball: 10 ani a fost studiată capacitatea lui de dansator [video]

O echipă de oameni de ştiinţă au studiat dansul papagalului, care în 2007 a provocat uimire pe YouTube: pasărea realizează cel puţin 14 paşi de dans diferiţi atunci când ascultă muzică
Cacatua galerita
Cacatua galerita (Wikipedia.org)

"Chiar şi ştiinţa i-a dat dreptate: Snowball, papagalul dansator care, în 2007, a încântat utilizatorii youtube cu coregrafia sa pe notele melodiei “Everybody” al lui Backstreet Boys, ştie să danseze. Oamenii de ştiinţă i-au studiat repertoriul mişcărilor timp de zece ani şi, recent, au publicat rezultatele în revista Current Biology (Spontaneity and diversity of movement to music are not uniquely human). Studiul a stabilit că lui Snowball, un papagal cacatua galerita, îi place să se mişte în ritmul muzicii, fiind singurul caz cunoscut din lume. Şi o face mai bine decât mulţi oameni, cu paşi complexi: headbanging, voguing, rotaţii corporale. Cacatua Snowball dă un adevărat spectacol, efectuând cel puţin 14 mişcări de dans diferite atunci când începe muzica".

Potrivit studiului, aceasta este o dovadă că papagalii au un control cognitiv rafinat şi posedă un nivel de creativitate necunoscut altor specii. Snowball a fost studiat în 2009: la acel moment s-a descoperit că acesta posedă o percepţie avansată a ritmurilor muzicale în comparaţie cu alte animale care sincronizează ritmurile în scopuri reproductive, cum ar fi broaştele şi greierii. Dar cercetătorii nu au fost capabili să stabilească dacă Snowball a imitat mişcările proprietarilor săi sau şi-a dezvoltat propriile coregrafii în faze diferite. Mişcările picioarelor şi a capului este tipică ritualurilor de împerechere a papagalilor, astfel încât nu a fost posibil la acel moment să se tragă concluzii din punct de vedere cognitiv, a explicat unul dintre autori, Anirudd Patel, pentru CNN.

Dar la scurt timp după încheierea studiului, proprietara papagalului, Irena Schulz, a contactat oamenii de ştiinţă raportându-le că papagalul său a început să studieze diferite mişcări în mod independent. Pentru a determina dacă Snowball îşi poate coordona diferite părţi ale corpului în ritmul muzicii, abilitate proprie numai oamenilor, echipa de experţi a filmat papagalul care a dansat pe două melodii din anii 80 cu ritmuri diferite: “Another One Bites the Dust” şi “Girls Just Wanna Have Fun”, fiecare repetată de trei ori. Schulz era prezentă în cameră, adresându-i cuvinte de încurajare, dar nu făcea nicio mişcare. După ce au examinat mişcările papagalului timp de douăzeci de minute, experţii au relevat 14 paşi diferiţi şi două combinaţii, toate realizate în ritmul celor două cântece. Nu este clar cum a învăţat animalul toate aceste mişcări complexe, dar studiul indică faptul că unele păsări au, ca şi oamenii, cinci caracteristici care facilitează capacitatea de a dansa, inclusiv capacitatea de a imita mişcarea şi tendinţa de a forma legături sociale pe termen lung.

Coregrafia lui Snowball demonstrează că dansul spontan în ritmul unei melodii nu este doar o prerogativă umană, dar şi mai surprinzător este faptul că păsările posedă abilităţi cognitive complexe care le permit să danseze, spre deosebire de specii mai apropiate de oameni, cum ar fi primatele, a afirmat Patel.