Cazul pacientului plin de larve din Spitalul de Arşi: "Este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic!"

La câteva luni după momentul Colectiv, o înregistrare video cu un pacient pe care mişună larve reflectă o realitate dură: după 26 de ani de haos sistemic spitalele sunt la pământ iar, în caz de explozie, incendiu, accident, România nu ar avea unde îşi trata marii arşi.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a ţinut joi o conferinţă de presă pe tema situaţiei de la Spitalul de Arşi, aflat în plin scandal după ce o filmare halucinantă difuzată de tolo.ro arată cum pe ceafa unui bărbat internat la terapie intensivă colcăiau larve albe. Potrivit ministrului, în acest moment suntem în situaţia în care România este o ţară incapabilă să gestioneze o nouă criză gen Colectiv. Dacă am avea un accident soldat cu mai mult de 5 arşi, aceştia ar trebui duşi afară căci aici n-ar avea unde să fie internaţi şi trataţi în condiţii de siguranţă.

"Spitalul de arşi se află într-o situaţie gravă şi nu de ieri, de azi, situaţia o cunoaştem de la Colectiv; în noiembrie m-am dus acolo ca voluntar. (...) În weekendul cu explozia de la Valea Cascadelor am fost acolo cu doi consilieri, ambii medici, am văzut condiţiile din spital şi unul dintre consilierii mei a petrecut o noapte acolo, să ajute personalul să îngrijească pacienţii şi să facă un raport.", a declarat Voiculescu.

Potrivit ministrului, raportul arată o situaţie care nu e mai puţin gravă decât ce au văzut românii azi dimineaţă - pacientul cu larve mişunând pe el.

"Dincolo de problemele grave de management, insuficienţa personalului, ce trebuie spus este că este inacceptabil ca după 6 luni de la Colectiv noi să nu fi învăţat nimic.", a punctat ministrul.

În opinia lui Voiculescu, la ora actuală, Spitalul de Arşi nu oferă condiţii proprii pentru pacienţi şi pentru personalul medical, iar singura măsură rezonabilă pe care a luat-o în considerare de mai multe ori în ultimele luni a fost închiderea unităţii medicale şi relocarea pacienţilor în alte spitale, ceea ce, finalmente, s-a dovedit nefezabil.

Astfel, ministrul a relatat că în urmă cu câteva zile s-a pus problema internării în Capitală a unui pacient din Braşov, cu arsuri pe o suprafaţă de peste 60% din corp. După ce atât el cât şi consilierii săi au dat telefoane peste telefoane, au ajuns la concluzia că nu îl pot interna decât la Terapie Intensivă la Spitalul de Arşi - adică la locul unde a fost filmat bolnavul plin de larve din filmuleţul difuzat de Tolontan.

"Măsurile pe care le avem în vedere, una deja am sugerat-o e relocarea spitalului, măsuri intermediare sunt o mulţime, inspecţii, controale, amenzi şi sigur, ajutorarea spitalului cu orice fel de investiţii este nevoie. Ce trebuie spus este că situaţia de acum e rezultatul lipsei de viziune, a lipsei de acţiune asupra acestui spital. Nimeni nu a făcut nimic pentru acest spital.", a punctat ministrul.

Întrebat de presă dacă dincolo de erorile de managment, dotări lipsă etc., nu este şi vina personalului care ar fi neglijat pacientul, ministrul a precizat că Poliţia este la spital şi vinovaţii vor răspunde, însă personalul medical nu poate fi culpabilizat în masă, iar atâta vreme cât la un spital de acest gen nu ai o instalaţie de climatizare potrivită, ai ochiuri de geam fără plasa pe care intră muşte... rezultatele sunt cele care se văd.

"Cu siguranţă erau responsabili şi cine a greşit va răspunde, Poliţia este acolo. Dar nu putem învinovăţi întregul personal, e singurul spital în care avem pesonal specializat în marii arşi, nu putem acuza sistemul în masă. Câtă vreme nu ai aer condiţionat, ai ochiuri de geam fără plasă pe care intră muşte, ai o problemă."

Întrebat unde vom duce pacienţii dacă vom avea o explozie, un accident, Voiculescu a răspuns: "În afara ţării. Dacă vin 5 pacienţi în plus, avem o situaţie gravă pe ţară şi asta nu este acceptabil."

Reamintim că joi dimineaţă, Cătălin Tolontan a făcut publică, pe tolo.ro, o înregistrare video cu un pacient internat în spital, pe ceafa căruia colcăie larve albe. Şocanta înregistrare video ar fi fost făcută de un medic de la Spitalul de Arşi care le-a cerut jurnaliştilor să o difuzeze, doar-doar se va face ceva pentru ca spitalele să devină ce ar trebui - locuri unde oamenii sunt trataţi de boli, nu infestaţi.

Imaginile au fost realizate în urmă cu două zile la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, iar pacientul era internat în secţia Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.

Între timp, bolnavul ce apare în filmare, a murit.