Cazul lui Dorin Chirtoacă discutat la Strasbourg. Vlad Ţurcanu: Asta ar putea dăuna imaginii RM

Faptul că lui Dorin Chirtoacă nu i se permite să participe la referendumul de demitere a sa a ajuns în atenţia Consiliului Europei, lucru considerat de către Ţurcanu negativ pentru Moldova, întrucât sistemul de justiţie este şi aşa criticat frecvent de oficialii europeni.
Parlamentul European de la Strasbourg
Parlamentul European de la Strasbourg (.)

În cadrul sesiunii Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei de joi, 19 octombrie, a fost adoptată o rezoluţie privind democraţia în Republica Moldova şi problema primarului general Dorin Chirtoacă. Potrivit rezoluţiei, Congresul este îngrijorat cu privire la nerespectarea mai multor prevederi şi articole din Cartă, condamnând în acelaşi timp suspendarea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă şi încercarea de a-l demite prin organizarea unui referendum local, a anunţat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament.

„Congresul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor art. 8, al. 3 din Carta Europeană a Autonomiei Locale în măsura în care primarul ales al capitalei a fost suspendat de către autoritatea judiciară, iar procurorul anticorupţie a apelat la consiliul municipal din proprie iniţiativă pentru a cere să adreseze instanţei să înceapă procedurile de suspendare a primarului, ceea ce constituie ingerinţă şi riscuri de politizare a sistemului judiciar în absenţa dispoziţiilor care implementează procedura specifică de suspendare a unui reprezentant local”, a declarat Mihai Ghimpu.

Făcând referire la faptul că Dorin Chirtoacă a fost înlocuit de către viceprimarul Nistor Grozavu, Congresul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor art. 3, al. 2 al Cartei Europene a Autonomiei Locale în măsura în care primarul Chişinăului a fost înlocuit de către „un individ neautorizat de un oficial guvernamental local care a succedat funcţia de viceprimar interimar şi apoi în funcţia de primar”.

În ceea ce priveşte referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă, Congresul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la nerespectarea prevederilor art. 7, al. 1 al cartei având în vedere că în Constituţia RM este menţionat faptul că statutul alesului local interzice orice mandat imperativ.

În opinia comentatorului politic, Vlad Ţurcanu, discuţia de la forul european privind referendumul de revocare a lui Chirtoacă ar putea fi urmată de încă un set de daune de imagine pe care le suportă Republica Moldova având în vedere că după semnarea Acordului de Asociere, Moldova a început să fie privită ca o ţară care începe să se administreze fără să existe o nevoie permanentă de a fi monitorizată din partea Bruxelles-ului şi Strasbourg-ului. Între timp lucrurile s-au complicat, consideră analistul, precizând că situaţiile în care sistemul de justiţie din RM este criticat de oficiali europeni devin tot mai frecvente.

„În ceea ce-l priveşte pe Dorin Chirtoacă, cazul său este unul de studiat pentru că dincolo de toate nerealizările pe care le-a admis Dorin Chirtoacă din ipostaza de edil al capitalei, vorbim despre un caz concret şi Dorin Chirtoacă, astăzi, în condiţiile actuale, pare mai degrabă o victimă decât un demnitar care plăteşte pentru anumite greşeli.

Pe de altă parte, liberalii şi-au făcut-o cu mâna lor. Înainte le convenea sistemul de justiţie atâta vreme cât nu-i atingea pe ei, dar îi lichida de zor pe adversarii politici ai d-lui Ghimpu. După ce liberalii au intrat în coliziune cu Partidul Democrat a început acest proces de linşare ai unor fruntaşi ai Partidului Liberal”, a declarat Vlad Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Făcând diferenţa între cazul primarului de Orhei, Ilan Şor, care a fost eliberat din arest pentru a participa la alegerile locale, şi Dorin Chirtoacă căruia nu i se permite să participe la referendumul de demitere a sa, Ţurcanu a specificat că ar fi vorba de o interpretare diferită a unor cazuri similare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe