Cazul Bloomberg: cenzurează ştirile pentru a nu „supăra” conducerea de la Beijing

Un poliţist chinez în afara Salii Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie, la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Reuniunea a adus o creştere accentuată a securităţii în Beijing
Un poliţist chinez în afara Salii Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie, la sesiunea de deschidere a celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Reuniunea a adus o creştere accentuată a securităţii în Beijing (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Mass-media fostului primar al New Yorkului s-a vândut chinezilor, acuză New York Times

Bloomberg cenzurează o anchetă pentru a nu compromite interesele sale în China. Acuzaţia vine de la New York Times, care a relevat că a fost „aruncat la coşul de gunoi” un articol jenant pentru conducerea de la Beijing. Acest lucru a declanşat o discuţie despre etica profesională a agenţiei deţinute de fostul primar din New York, dar mai ales despre presiunea tot mai mare pe care China o practică în mass-media occidentală.

Articolul în chestiune fusese realizat de jurnaliştii Michael Forsythe şi Shai Oster şi vorbea despre legăturile strânse ale regimului chinez cu un miliardar local. Cei doi au lucrat la ea luni de zile şi se aflau deja în ajunul publicării. Era completă şi cu lumina verde de la biroul juridic al agenţiei Bloomberg.

Batista pe ţambal

Cu toate acestea la sfârşitul lunii octombrie, jurnaliştii au fost chemaţi la sediul central să participe la o video conferinţă cu directorul Matthew Winkler, care a anunţat decizia de a suspenda publicarea articolului. Motivaţia principală a lui Winkler nu a fost cu privire la calitatea conţinutului, dar riscul că acesta ar fi dus la expulzarea agenţiei din Republica Populară. Directorul a explicat că el a studiat comportamentul mass-mediei sub dictatura nazistă şi modul în care acestea au supravieţuit şi vrea să adopte o strategie similară în China, pentru a rămâne prezent acolo cât mai mult posibil.

Problema este dificilă, deoarece Bloomberg are interese de afaceri în Beijing. Principala sursă de venituri pentru companie nu este agenţia de ştiri, ci terminalul pentru tranzacţii financiare, pe care le vinde cu aproximativ 20.000 de dolari fiecare. În 2012, acelaşi Forsythe şi Oster au publicat o serie de articole despre cele mai bogate familii din Republica Populară, inclusiv cea a liderului Xi Jinping, iar rezultatul a fost cenzura reportajelori în China, reducerea comenzilor pentru terminal şi respingerea noilor vize pentru corespondenţi permanenţi.

Un tratament similar, a fost, de asemenea, rezervat pentru New York Times, pentru alte articole, iar duminică tocmai a fost publicată ştirea că unui reporter de la Reuters i-a fost refuzat accesul la Beijing.

În următoarele săptămâni Daniel Doctoroff, directorul executiv al Bloomberg, este aşteptat în China, în timp ce proprietarul companiei a declarat că, după ce părăseşte funcţia de primar al New Yorkului, va merge în Republica Populară pentru a ţine discursuri în sprijinul companiei sale.

Interesele companiei Bloomberg în China sunt evidente. Modul în care tratează mass media regimul de la Beijing este chiar mai grav. Iar lucrurile se înrăutăţesc. Anul trecut, Al Jazeera English a fost forţată să închidă biroul din China, iar acum guvernul chinez i-a respins viza, fără nici un motiv, lui Paul Mooney de la Reuters, după 18 ani de reportaje din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe