Cazul asistentei concediate după greva foamei. Cetăţenii s-au mobilizat pe internet. Petiţie online

Daniel Simion, Mariana Luceanu, arhivă
Daniel Simion, Mariana Luceanu, arhivă (Epoch Times România)

Peste 2000 de persoane au semnat o petiţie online lansată pe platforma declic.ro, pentru a cere încetarea "oricărei forme de abuz sau hărţuire" la adresa lui Daniel Simion şi Marianei Luceanu, asistenţi medicali care în luna august a.c. au făcut greva foamei reclamând grave probleme la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Reamintim că deşi ambii asistenţi sunt avertizori publici de integritate, cu toate acestea joi dnei Luceanu i s-a desfăcut contractul de muncă pe motiv că a lipsit nemotivat de la serviciu în perioada în care a făcut greva foamei. Asistenta făcuse cerere de concediu înainte să intre în grevă, însă, conform spuselor sale, cererea nu i-a fost nici admisă nici respinsă.

Petiţia este adresată managerului general al SUUB şi, spre ştiinţă, şi Avocatului Poporului şi Ministrului Sănătăţii - ministru care, reamintim, a declarat că desfacerea contractului de muncă al Marianei Luceanu este o problemă internă a Spitalului Universitar.

"Vă solicităm să încetaţi, de urgenţă, orice formă de abuz sau hărţuire la adresa celor doi angajaţi care au semnalat public neregulile de funcţionare din Spitalul Universitar Bucureşti.

Daniel Simion şi Mariana Luceanu au atras public atenţia asupra lipsei de materiale şi dezinfectanţi din spitalul pe care îl conduceţi şi se încadrează în categoria avertizorilor de integritate.

Dorim să vă semnalăm că vă aflaţi sub incidenţa legii nr. 571 din 2004, privind protecţia personalului din autorităţile publice. Această lege specifică în mod clar prin articolele 7-9 că persoanelor care reclamă ori sesizează încălcări ale legii, direct sau indirect, nu li se pot aplica sancţiuni inechitabile.

Prin urmare, considerăm că este vital să remediaţi de urgenţă problemele semnalate de cei doi angajaţi, în loc să porniţi o vendetă personală împotriva lor, care este ilegală şi imorală", se arată în petiţia ce poate fi accesată aici

De ce este importantă semnarea petiţiei, potrivit iniţiatorilor?

"La începutul lunii august, Mariana Luceanu şi Daniel Simion, angajaţi ai spitalului Universitar Bucureşti, au stat 17 zile în greva foamei pentru a atrage atenţia cu privire la neregulile din spital. Conform celor doi, medicii fac chetă pentru a cumpăra var şi becuri, iar pentru că nu există dezinfectant, instrumentarul e spălat cu apă şi săpun lichid.

Protestul lor a ajuns şi la Ministerul Sănătăţii care a dispus o anchetă în spital. Rezultatele acestei anchete încă nu au fost făcute publice.

De când s-au întors la lucru, Mariana şi Daniel au fost hărţuiţi constant. Daniel nu a mai fost primit de niciun medic în sala de operaţii, iar Mariana a fost concediată pe motiv că a absentat de la lucru în zilele în care a fost în greva foamei.

Ce uită conducerea Spitalului Universitar Bucureşti este că România are o lege care protejează oamenii care expun ilegalităţi sau fapte de corupţie, aşa cum este şi cazul lui Daniel şi al Marianei. Este vorba de legea 571 din 2004 privind protecţia avertizorilor de integritate.

Dacă vrem o schimbare reală a sistemului de sănătate, atunci acesta este punctul de la care putem începe. Mariana şi Daniel au avut curajul să expună public situaţia critică în care se află Spitalul Universitar Bucureşti, au pornit un control din partea ministerului, iar acum sunt hărţuiţi la locul de muncă.

Depinde de fiecare dintre noi ca riscul pe care ei şi l-au asumat să nu fie degeaba. Au nevoie de tot suportul nostru pentru a duce această luptă mai departe. Iar noi, cu siguranţă, avem nevoie de mai mulţi oameni ca ei", se arată în petiţie.