Cauzele durerii de la nivelul cavităţii bucale

(photos.com)

Durerea este un simptom ce însoţeşte frecvent o afecţiune. La nivelul cavităţii bucale, afecţiunile dinţilor sunt cauza principală a apariţiei durerii în această zonă. Următoarea cauză este afecţiunea oaselor maxilare, apoi a mucoaselor şi muşchilor. Mai rar, putem întâlni durerea generată de ramul unui nerv şi, foarte rar, pe cea provocată de anumite tulburări la nivel psihic.

În toate cazurile descrise mai sus, pacientul acuză o durere în sfera cavităţii bucale, care nu îi permite să-şi desfăşoare activităţile zilnice, nu poate dormi, vorbi, sau mânca bine. Vom încerca să explicăm cauzele durerii în funcţie de modul în care ele se manifestă.

Durerea de dinţi: se manifestă cel mai violent în momentul consumului alimentelor reci sau fierbinţi, cauza fiind inflamarea pulpei dentare, ca urmare a evoluţiei cariilor. În acest stadiu pot avea efect medicamentele antiinflamatoare, dar acest remediu este unul temporar.

Durerea cauzată de problemele oaselor maxilare: cea mai frecventă durere de la nivelul maxilarelor este cea provocată de abcesul dentar, cauza fiind complicaţia cariei dentare prin producerea unei infecţii la nivelul formaţiunilor osoase ce înconjoară dintele bolnav. La vârful rădăcinii dintelui afectat are loc o acumulare purulentă, care exercită o presiune foarte mare în interiorul osului şi comprimă nervii de la acest nivel. Pacientul indică o durere puternică la atingerea dintelui ce a provocat abcesul. Totuşi, nu îl doare când consumă alimente reci, ba chiar simte o ameliorare. La alimentele fierbinţi poate acuza o oarecare sensibilitate, dar nu una atât de acută ca atunci când atinge dintele.

În acest caz, este recomandată administrarea de antibiotice, comprese reci şi vizita la medicul stomatolog.

Rareori, durerea de la nivelul oaselor maxilare este cauzată de dezvoltarea în interiorul acestora a unor chisturi. Ele pot avea legătură cu un dinte bolnav, sau se pot dezvolta independent. Evoluţia acestor formaţiuni este lentă şi nedureroasă. Durerea apare atunci când se suprainfectează şi se manifestă la fel ca un abces dentar. Se recomandă administrarea de antibiotice în primă fază, iar, apoi, medicul hotărăşte planul de tratament şi metoda optimă de abordare.

Durerea provocată de afecţiuni ale mucoaselor: în sfera cavităţii bucale, prin termenul de mucoasă denumim gingiile, partea interioară a obrajilor, buzelor, suprafaţa limbii şi tot cerul gurii. Cel mai frecvent, durerea de la nivelul mucoasei apare din cauza aftelor. Afta bucală sau stomatita, este o ulceraţie de la nivelul mucoasei bucale şi este foarte dureroasă la atingere. Doare în timpul vorbirii şi alimentaţiei. Toate mişcările ce determină atingerea acestor ulceraţii sunt însoţite de durere. Cauzele apariţiei aftelor sunt diverse, de exemplu, alergii la anumite alimente (brânzeturi sărate, carne de porc etc.), sau infectarea cu anumite virusuri similare celor ce provoacă herpesul, care apar în perioade de stress ridicat (fie răceli, fie examene ş.a.m.d.). Pentru tratarea acestor afecţiuni se recomandă o igienă riguroasă şi se prescriu nişte colutorii şi ape de gură. După 6-7 zile, durerea nu mai este atât de mare, cu toate că leziunile mai pot persista încă vreo 10 zile. Însă, şi fără aceste medicamente, leziunile se vindecă în aproximativ 14 zile. Dacă persistă mai mult de 15-20 de zile, se recomandă o vizită la medicul stomatolog.

Am rezumat în rândurile de mai sus afecţiunile cele mai des întâlnite care provoacă dureri la nivelul cavităţii bucale. Cauzele psihice şi de altă natură sunt foarte rar întâlnite. Toate medicamentele pe care le puteţi procura de la farmacie pentru astfel de dureri oferă o ameliorare de scurtă durată. Cel mai bine este să apelaţi la sfatul unui specialist în domeniu. Nu uitaţi: igiena orală este o condiţie importantă pentru a avea o cavitate bucală sănătoasă.

Dr.Andrei Manea este medic stomatolog.