Câteva informaţii utile pentru o nutriţie mai sănătoasă

Espresso.
Espresso. (www.paulaflorescu.ro)

Ultimele studii ale anului 2011, efectuate în diferite ţări, au relevat lucruri interesante în ceea ce priveşte asigurarea unei alimentaţii mai sănătoase. Informaţiile noi privind efectele produselor alimentare asupra organismului uman ramplasează conceptele anterioare existente la acest capitol. Merită să fii la curent cu cele mai recente date oferite de oamenii de ştiinţă, deşi este foarte posibil ca acestea să se modifice în viitor.

Ce produs protejează mai eficient împotriva depresiei: ceaiul, cafeaua sau ciocolata?

Răspunsul este cafeaua espresso – despre acest fapt informează Journal of American Medical Association, care a publicat rezultatele unor studii efectuate pe parcursul a 10 ani, cu participarea a 51.000 de femei.

Femeile care au consumat patru ceşti de cafea neagră pe zi au fost predispuse la depresie în raport de 1 la 5. Astfel, 2-3 ceşti de cafea espresso pe zi, reduc cu 15% riscul de expunere la o stare de depresie.

Antidepresivele funcţionează pe principiul blocării receptorilor adenozinei. De aceea, cafeina poate fi considerată un antidepresiv natural şi ea există în cafeaua neagră în cantitate suficientă.

Ce produse sunt mai dăunătoare pentru dinţi: merele sau băuturile carbogazoase?

Oamenii de ştiinţă de la clinica stomatologică regală din Londra au ajuns la concluzia că merele afectează dinţii în proporţie mai mare decât băuturile carbogazoase. Studiul a implicat 1.000 pacienţi ai clinicii, care au mâncat în mod constant mere şi alţi 1.000 de pacienţi care au băut în permanenţă băuturi carbogazoase. S-a constatat că stratul de dentină, care se află sub smalţul dintelui, a fost de 3,7 ori mai afectat în cazul celor care au consumat permanent mere, decât în cazul celor ce au consumat băuturi carbogazoase.

Merele conţin acid şi aproximativ 4 linguriţe de zahăr per kilogram. Un litru de băutură carbogazoasă conţine, de asemenea, acid şi aproximativ 8 linguriţe de zahăr. Însă, mărul trebuie să fie mestecat, el se află în gură mai mult timp, având astfel o acţiune distructivă. Nu cu mult timp în urmă, se vehicula un concept potrivit căruia puteai să mănânci un măr şi nu mai era necesar să te speli pe dinţi. Actualmente, stomatologii britanici resping în întregime un astfel de sfat. În plus, bucăţelele de mere au tendinţa să rămână blocate între dinţi, ceea ce duce la erodarea ţesutului dentar. Rămăşiţele oricărui aliment, mai ales ale merelor (din cauza acidului din ele), trebuie să fie eliminate; este de dorit să se facă acest lucru prin consumul unui pahar cu apă, sau prin consumul mărului cu produse lactate, ce neutralizează acidul din el.

Se poate oare ca printr-un mic dejun consistent să ajungi să pierzi din greutate?

Nu, o astfel de concepţie este greşită. Anterior, se considera că pentru a nu câştiga în greutate, trebuia să „mănânci dejunul singur, prânzul să îl împarţi cu altcineva, iar cina să i-o dai inamicului”, pentru că un mic dejun consistent este în stare să reducă apetitul pentru întreaga zi. Însă, studiile efectuate în Germania, care a implicat 400 de persoane doritoare să slăbească, au demonstrat că este foarte important să ţii cont de cantitatea de produse consumate la micul dejun.

De obicei, cei care consumă un mic dejun consistent, iau masa de prânz şi respectiv şi o cină copioasă. Drept rezultat, pierderea greutăţii rămânea un vis irealizabil.

Ce produs ajută cel mai bine la reducerea colesterolului: ceaiul de muşeţel, roşiile sau strugurii

Cercetătorii au descoperit că produsul care ar putea înlocui preparatul pentru reducerea colesterolului sunt roşiile înăbuşite. Este suficient să mănânci doar 50 de grame de roşii pe zi sau să bei jumătate de litru de suc de roşii ca să asiguri pentru organism o profilaxie a bolilor cardiace. Noile studii în acest domeniu au fost publicate în revista Maturitas.

Tomatele conţin licopen, adică un produs chimic ce ajută la reducerea nivelului colesterolului. Cercetările au arătat că utilizarea a 25 mg de licopen pe zi scade colesterolul nociv cu 10%.

Ce produs îmbunătăţeşte vederea: ciocolata sau nuca de cocos?

Răspunsul este ciocolata. Cercetătorii de la Universitatea din Reading au solicitat unui grup de participanţi să identifice cifrele colorate, ale căror culori se schimbau până când se amestecau complet cu fundalul. În cazul în care participanţii au consumat ciocolată neagră (aproximativ 35 de grame), numărul răspunsurilor corecte a crescut cu 17% aproape imediat şi s-a păstrat pentru două ore şi jumătate.

Ciocolata este bogată în flavonoizi şi antioxidanţi - substanţe ce ajută la îmbunătăţirea vederii. Acestea sporesc nivelul de producere a oxidului nitric în organism, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge, crescând astfel fluxul de sânge la nivelul retinei. Ciocolata neagră conţine mai multe flavonoide decât ciocolata obişnuită.

Ce produs asigură o mai bună protecţie împotriva cancerului de piele: strugurii, portocalele sau pepenele galben?

Strugurii verzi. Razele ultraviolete solare contribuie la formarea în piele a moleculelor nocive care distrug celulele sănătoase şi cauzează apariţia ridurilor. Studiul a depistat ​în special în struguri antioxidanţi puternici în cantităţi mari. Aceste substanţe au fost numite flavonoide şi pot preveni efectele dăunătoare ale razelor UV.

Câte ouă pot fi consumate: unul pe zi sau două pe săptămână?

Poţi consuma orice cantitate de ouă. Anterior nu se recomanda consumul a mai mult de 2-3 ouă pe săptămână, din cauza conţinutului mare de colesterol. Însă, studiile recente în acest sens nu au identificat o creştere a nivelului de colesterol asociată cu utilizarea ouălor. Limitarea numărului de ouă consumate poate fi recomandată de către doctor din alte motive, care nu au legătură cu conţinutul de colesterol.

Un studiu realizat de Consiliul Britanic privind nutriţia a demonstrat că oul conţine în medie aproximativ 100 miligrame de colesterol, adică o treime din cantitatea zilnică recomandată.

Ajută oare căpşunile la protecţia stomacului, la reducerea numărului de riduri şi împrospătarea respiraţiei?

Da, căpşunile, protejează mucoasa gastrică. Consumul căpşunilor în abundenţă încetineşte formarea ulceraţiilor stomacului, ajută la prevenirea afecţiunilor gastrice provocate de abuzul de alcool sau aspirină.

Oamenii de ştiinţă consideră că antioxidantul conţinut de fructele de pădure, mai ales de căpşuni, ar putea constitui cel mai eficient remediu împotriva ulcerelor.

Câte fructe şi legume trebuie să mănânci pe zi: trei, cinci sau opt?

Răspunsul este - opt. Anterior, ni se spunea că este suficient să mănânci trei fructe şi legume pe zi. Studiile recente au demonstrat că o astfel de cantitate este insuficientă. Orice cantitate suplimentară de fructe sau legume – constituie o protecţie suplimentară împotriva bolilor cardiace. Au fost efectuate investigaţii asupra aproximativ 300.000 de persoane din opt ţări. În cazul consumului a opt fructe sau legume pe zi, sau a combinaţiei acestora, expunerea la boli de inimă se reduce cu 22%.